برنج نیم دانه چیست؟

برنج نیم دانه یا سرلاشه چیست؟مدت زمان مطالعه

چگونه به وجود می آید؟

چه مصارفی می تواند داشته باشد؟

از چه کیفیتی برخوردار است؟

برنج نیم دانه:

برنج نیم دانه همان برنج سالم است که در فرایند فرآوری شکسته شده است.

دقیقا همان خواص و مزه برنج سالم را دارد با این تفاوت و مزیت که می‌توان آن را با هزینه کمتری نسبت به برنج سالم دریافت کرد.

این برنج در پخت غذاهایی مانند سوپ، آش، کته، شله زرد، شیر برنج و … استفاده می‌شود.

مانند برنج سالم می توان به دو روش آبکش و کته طبخ کرد.

معمولاً ترک یا شکستگی در اثر انتقال سریع رطوبت زیاد دانه به خارج از مغز دانه اتفاق می افتد.

اغلب در طی آسیاب کردن کردن این شکستگی و ترک ها سبب دو نیم شدن مغز برنج شده، و باعث بوجود آمدن نیم دانه برنج می شود.

بر خلاف تصور برخی که احتمال می دهند کیفیت این برنج پایین تر باشد، تنها تفاوت این نوع محصول با دانه های برنج معمولی در ظاهر آن است.

این موضوع صرفاً برای زمانی مدنظر قرار می گیرد که نیاز به پخت برنج و چلو در میهمانی های مجلل باشد در غیر این صورت این برنج از نظر خواص ارزش غذایی و همچنین مواد و ویتامین ها و املاح تشکیل دهنده هیچ تفاوتی با برنج معمولی نخواهد داشت.

انواع نیم دانه برنج:

۱٫نیم دانه درشت یا لاشه:

نیم دانه درشت به دانه هایی می گویند که دانه اولیه به دو قسمت مساوی تقسیم شده باشد.

این نیم دانه را در استان های مختلف با نام های سرلاشه, لاشه و دونیم می شناسند.

استفاده عمده این نیم دانه ها برای مصرف خوراکی است که نسبت به برنج قیمت پایین تری دارد اما همان عطر و طعم و مزه برنج کامل را دارد و اگر به صورت درست پخته شود تقریبا بسیار شبیه به برنج کامل در می آید.

۲٫نیم دانه متوسط یا چهارپاره:

این نیم دانه از نصف دانه کامل و یا یک سوم دانه کامل بدست می آید و از آن برای استفاده در غذاهایی مانند آش و شله زرد و غذای کودک استفاده می شود.

از آنجا که دانه های پخته شده نسبت به برنج دانه بلند مرطوب و لطیف تر هستند ، برنج تمایل بیشتری به چسبیدن به هم دارد.

۳٫نیم دانه ریز:

از یک چهارم دانه کامل بدست می آید و از آن برای خوراک طیور و تولید آرد برنج استفاده می شود.

آرد برنج در قنادی ها و صنعت بیسکوییت کاربرد دارد، همچنین در پخت شیرینی، غذاهای خانگی و غذای کودک کاربرد فراوان دارد.

بهترین نوع برنج برای سوشی است. برنج نیم دانه ریز دارای مقدار زیادی نشاسته است که باعث می شود دانه ها هنگام پخت به هم بچسبند.

برنج لاشه یا سرلاشه چیست؟

اصطلاح برنج لاشه در گویش های محلی مورد استفاده قرار میگیرد اما اکنون به عنوان یکی از اصطلاحات بازار برنج شناخته می شود.

برنج لاشه یا به اصطلاح سرلاشه به برنج های سر شکسته گفته می شود که از الک برنج سالم تهیه می شود.

به طور کلی به برنجی که از برنج نیم دانه بزرگ تر و درشت تر و از برنج سالم کوچکتر باشد برنج لاشه گفته می شود.

تفاوت برنج نیم دانه و لاشه:

نکته مهم در تفاوت برنج نیم دانه و لاشه در ظاهر آن هاست.

به طور متوسط اندازه این برنج دوسوم برنج سالم است، در حالی که در نیم دانه، دانه برنج شکسته می شود و از لحاظ طول کوتاه تر از دانه سالم است.

مزایای برنج لاشه چیست؟

  • این برنج فقط از لحاظ ظاهری خرد شده و کوتاه تر است.
  • به دلیل شکسته شدن قیمت کمتری از برنج سالم دارد.
  • دارای عطر بیشتری از برنج سالم است.
  • هضم راحت تری دارد.
  • دارای تمام خاصیت های برنج سالم است.

موارد مصرف برنج لاشه:

به دلیل قیمت پایین این برنج مناسب برای مصارف خانگی و مجالس غیررسمی است.

شما می‌توانید این برنج را در انواع دسرها و آش ها و غذاهایی که برنج عنصر اصلی آن نیست نیز استفاده کنید.

منابع: sid

شما همچنین ممکن است مانند

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.