هندوستان از جمله بزرگترین تولیدکنندگان برنج در جهان است.
در طی سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ میلیون ها تن برنج به ارزش ۴۷۲۲٫۴۶ میلیون دلار امریکا به سراسر جهان صادر کرده است.
کشورهای ایران، عراق، یمن، امارات متحده عربی و عربستان بزرگترین واردکنندگان برنج هندی محسوب می شوند.
برنج هندی بیشتر با نام برنج باسمتی یا برنج بسمتی که یکی از انواع برنج های هندی است شناخته می شود.
کلمه باسماتی ریشه در زبان هندی دارد و به معنای خوشبو و یا معطر است. برنج بسمتی برنج دانه بلند معطری است که چندین قرن است که در کوهپایه های هیمالیا در هند کشت می شود؛ این برنج علاوه بر هند در کشور پاکستان و چندین کشور دیگر نیز پرورش می یابد اما آنچه که اهمیت دارد آنست که تولید بیش از دوسوم این برنج توسط هندوستان است.
اقلیم منطقه جغرافیایی تحت کشت، روش برداشت، پردازش و آماده سازی عواملی هستند که سبب شکل گیری ویژگی های رایج برنج هندی می شوند.
برنج هندی به دلیل رنگ و عطرش به مروارید معطر مشهور است.
مناطق تحت کشت برنج در هند:
- کارناتاکا Karnataka
میزان تولید این منطقه ۳۹۵۵۰۰۰ تن بوده و با این حساب ۳ درصد کل تولید برنج در هند را به خود اختصاص می دهد.
- آسام assam
میزان تولید این ناحیه ۴۵۱۶۰۰۰ تن می باشد.
- Odisha
۶۵ درصد مساحت این منطقه تحت کشت برنج بوده و پنج درصد از تولید برنج کشور را تامین می کند.
- Chhattisgarh
با تولید ۶۰۲۸۰۰۰ تن برنج، سهمی پنج درصدی در تولیدات برنج هندوستان دارد.
- Bihar
تولید سالانه این ناحیه ۷۱۶۲۰۰۰ تن می باشد.
- تانیل نادا Tanil nada
با تولید سالانه ۷۴۵۸۰۰۰ تن جایگاه پنجم تولید را در بین سایر نواحی تحت کشت دارد.
- پنجاب
به واسطه تولید ۱۰۵۴۲۰۰۰ تن، ده درصد تولید کل برنج هندوستان را تامین می کند.
- Andhra Pradesh
با تولید ۱۲۸۹۵۰۰۰تن دوازده درصد حجم تولید را به خود اختصاص می دهد.
- Uttar Pradesh
سالانه تقریبا ۱۴۰۲۲۰۰۰ تن تولید داشته و جایگاه دوم تولید را در بین مناطق تحت کشت دارد.
- بنگال غربی
این ناحیه با تولید ۱۴۶۰۵۰۰۰ تن پربازده ترین ناحیه تحت کشت برنج در هند است.
انواع برنج هندی:
تا به حال ۲۹ قلم برنج هندی معرفی شده است که عبارتند از:
- بسمتی۲۱۷
- بسمتی ۳۷۰
- بسمتی پنجاب
- بسمتی دهرادونی (تیپ۳)
- بسمتی پوسا۱
- کاستوری
- بسمتی هاریانا۱
- بسمتی ماهی سوگاندا
- بسمتی تارا اوری
- بسمتی رابینر
- بسمتی ۳۸
- بسمتی پوسا ۱۴۶۰
- بسمتی پوسا ۱۱۲۱
- بسمتی والاب۲۲ vallabh
- بسمتی پوسا ۱۴۰۱
- بسمتی پنجاب ۲
- بسمتی CSR 30
- بسمتی دان مالویا
- بسمتی والاب ۲۱
- بسمتی پوسا ۱۵۰۹
- بسمتی ۵۶۴
- بسمتی والاب ۲۳
- بسمتی والاب ۲۴
- بسمتی پوسا ۱۶۰۹
- بسمتی پانت ۱
- بسمتی پانت ۲
- بسمتی پنجاب ۳
- بسمتی پوسا ۱۶۳۷
- بسمتی پوسا ۱۷۲۸
عطر و طعم و بافت برنج هندی
برنج هندی بوی مایل به گل و گیاه و طعمی متمایل به طعم ذرت بو داده دارد.
مزیت بافتی این برنج جدا ماندن دانه های برنج از هم، پس از پخت آنست که سبب می شود تک تک دانه های برنج حداکثر فرصت را برای جذب طعم از ادویه جات و انواع سس داشته باشند.
خصوصیات یک برنج هندی خوب:
- یک برنج هندی خوب نه در کیسه های پلاستیکی بلکه در کیسه های پارچه ای بسته بندی می شود.
- درج عبارت extra long grain (فرا دانه بلند) روی کیسه برنج نشانگر کیفیت خوب آن خواهد بود.
- هر چه دانه های برنج بلندتر باشند مرغوب ترند.
- انتهای دانه های برنج هندی نباید صاف بلکه باید نوک تیز و مخروطی باشد.
- رنگ برنج هندی هرگز نباید همچون مروارید سفید و درخشان باشد؛ دانه های برنج هندی رنگی شفاف و مایل به طلایی دارند، توجه داشته باشید که این رنگ نباید مایل به خاکستری باشد.
- برنج بسمتی هرچه مسن تر باشد رطوبت بیشتری از بافتش حذف شده لذا کیفیت بیشتری خواهد داشت و دانه ها دچار چسبدگی و شفتگی نخواهند شد.
خصوصیات برنج باسماتی:
- طول دانه های این برنج پس از پخته به بیش از دو برابر حد اولیه می رسد، دانه ها نسبتا خشک و دانه دانه (جدا از هم) خواهد شد.
- عطر و طعم دلپذیری دارد که مهم ترین عامل محبوبیت این برنج در بین مردم جهان به شمار می رود.
- برنج هندی پس از پخته شدن بافت نرمی پیدا می کند.
فواید برنج هندی (باسماتی)
- کمک به رعایت و حفظ رژیم غذایی
برنج هندی مقادیر بالایی از کربوهیدرات آمیلوز را در ساختار خود دارد و این کربوهیدرات مورد نیاز همه افرادی است که قصد در پیش گرفتن رژیم غذایی ویژه ای دارند.
- دوست قلب
برنج بسمتی مقادیر بالایی چربی غیر اشباع، مقادیرکمی چربی اشباع و مقادیر بالایی فیبر دارد؛ هر سه عامل ذکر شده در جهت داشتن یک سیستم قلبی عروقی سالم کمک ویژه ای به فرد می کنند.
- مقابله با مشکلات گوارشی
برنج هندی مقادیر بالایی فیبر در ساختار خود دارد لذا اثرات مثبتی را نیز به دنبال دارد:
- کمک به هضم کارآمدتر غذا
- ممانعت از شکل گیری سلولهای سرطانی
- کاهش فشار خون
- بهبود عملکرد مغزی
- رفع یبوست
- مناسب افراد دیابتی
افراد دیابتی باید رژیم غذایی با شاخص گلایسمیک پایین داشته باشند، خوشبختانه برنج هندی شاخص گلیسمیک اندکی دارد.
- دارای عناصر معدنی منیزیوم و پتاسیم
این دو عنصر در جهت تنظیم و کاهش فشار خون نقش مهمی دارند.
- دارای ویتامین تیامین
این ویتامین در جهت بهبود حافظه و تمرکز و مقابله با آلزایمر اثر مثبتی دارد.
- مقادیر اندک گلوتن
برنج هندی سفید
همان طور که از نام آن بر می تابد، این برنج رنگ کاملا سفیدی دارد. یکی از قابل هضم ترین انواع برنج است، لذا به عنوان یکی از سالم ترین و بهترین وعده های غذایی برای خردسالان و سالمندان توصیه می شود.
این برنج گزینه مناسبی برای رفع اختلالات گوارشی هم چون اسهال و التهاب روده به شمار می رود.
برنج هندی قهوه ای
این نوع محبوبیتی در حد برنج سفید دارد، اما وقتی موضوع بحث تاثیر بر سلامتی و فواید برنج باشد برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید پیشگام خواهد بود.
این نوع بهترین گزینه برای کسانی است که می خواهند تناسب اندام خود را حفظ کرده و در عین حال فعال باشند. برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید نشاسته و کالری کمتری دارد لذا برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند انتخاب عاقلانه تری است.
برنج قهوه ای یک منبع غنی از فیبر است که این عامل، هضم این نوع از برنج هندی را بسیار تسهیل می کند. برنج هندی قهوه ای سرشار از روغن هایی است که درصد کلسترول مضر را کاهش می دهد.
برنج هندی قرمز
این برنج طعم آن چنان مطرحی ندارد، اما در عوض فواید بسیاری برای سلامتی دارد و بیشتر از همین بعد به شهرت رسیده است.
این برنج میزان آهن بدن را تحت کنترل نگه می دارد و از همین رو برای افرادی که با مشکل کم خونی مواجه اند انتخاب مناسبی می باشد.
برنج قرمز سرشار از ویتامین B6 می باشد که در تنظیم تعادل شکل گیری گلبول های قرمز و هورمون سروتونین نقش کلیدی دارد؛ به علاوه این برنج تاثیری باور نکردنی در تنظیم انسولین و قند خون دارد، از اینرو مصرف آن به افراد دیابتی نیز توصیه می گردد.
برنج هندی چسبنده Sticky rice
این نوع برنج هندی سرشار از عنصر مس است و به همین دلیل سبب استحکام بافت های همبند (پیوندی) بدن می شود.
روند آماده سازی و پخت بسیار آسانی دارد. نسبت به انواع دیگر برنج هندی قیمت بالاتری دارد. برنج چسبنده سبب تقویت عملکرد مغز و سیستم ایمنی بدن می شود.
برنج نیمه پخته parboiled rice
برنج نیمه پخته یا نیمه جوشیده همانند برنج سرخ یکی از مناسب ترین انواع برنج برنج برای افراد دیابتی است.
یک پیمانه از این برنج می تواند سه درصد از نیاز فرد به پتاسیم، آهن، منیزیوم و کلسیم را تامین کند. خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدانی بالایی دارد؛ به همین دلیل تاثیر بسزایی در برابر بیماری های دیابت، سرطان و آلزایمر ایفا می کند.
برنج جاسمین
طعم بسیار خوبی دارد آما به اندازه برنج باسماتی مشهور نیست.سرشار از اسیدهای آمینه است و برای رشد مغزی مفید است.
با خواص ضد التهابی که دارد می تواند باعث کاهش درد های عضلانی شود.
برند های معتبر برنج هندی:
۱٫ برنج بسمتی سنتی دعوت
- کیفیت متوسطی دارد
- عطر و طعم دلپذیری دارد.
- قیمت پایین
۲٫ برنج بسمتی بوتانیکال بانیان
- به علت عطر خوبی که دارد لقب ملکه رایحه را گرفته است.
- به سهولت هضم می شود.
- ارگانیک بوده و رنگ روشنی دارد.
- زمان پخت اندکی دارد.
- به عنوان باکیفیت ترین برند برنج هندی شناخته می شود.
۳٫ برنج بسمتی افتخار هند
- بسیار دانه بلند
- کاملا طبیعی و فاقد افزودنی
- در حالت خام نیز عطر واضحی دارد.
۴٫ برنج بسمتی ایبریا
- سرشار از کربوهیدرات است لذا منبع انرژی خوبی محسوب می شود.
- بویی شبیه بوی کره
- پخت آسانی دارد.
- مقادیری از دانه شکسته و خرد شده اند.
۵٫ برنج بسمتی سفید رویال
- فاقد گلوتن
- برای افراد وگان گزینه مناسبی است.
- پخت آسانی دارد و با مایکروویو و پلوپز به آسانی پخته می شود.
۶٫ برنج بسمتی آهوبارا
۷٫ برنج بسمتی مزارع خانواده لاندبرگ
۸٫ برنج بسمتی تیلدای افسانه ای
- مدت زمان پخت آن کوتاه است.
- فاقد گلوتن است.
پخت برنج هندی به شیوه آسان هندی:
- یک فنجان برنج را چند بار شسته و آبکش نمائید.
- ۱٫۵ فنجان آب را به برنج اضافه کنید.
- بدون این که در ظرف را بگذارید آن را روی شعله متوسط قرار دهید.
- حرارت دهی را تا جایی ادامه دهید که آب به جوش آمده و سطح آن کف آلود و حباب دار شود.
- شعله را کاهش دهید و در ظرف را بگذارید.
- به مدت ۱۲-۱۵ دقیقه حرارت دهی با شعله ملایم را ادامه دهید.
- غذا را از روی شعله برداشته و به مدت ده دقیقه به حال خود بگذارید.
- برنج را به آرامی با چنگال هم زده و نوش جان کنید.
- در طی مرحله جوشیدن آب می توانید به برنج نمک و افزودنی های دلخواه خود را اضافه کنید.
آموزش پلوی هندی
مواد لازم:
- دو قاشق غذاخوری کره
- یک عدد پیاز سفید با اندازه متوسط
- چند حبه سیر خرد شده
- یک فنجان برنج بسمتی
- دو و نیم فنجان تکه های مرغ و سبزیجات
- نمک
- فلفل
- پیازچه ریز شده
- بادام خرد شده
دستور پخت:
- در یک تابه پهن که روی شعله متوسطی قرار دارد کره را ذوب کنید و نمک را به آن بیفزائید.
- پیاز خرد شده را به کره ذوب شده بیفزائید، تفت پیاز را تا جایی ادامه دهید که رنگ آن شروع قهوه ای شدن شود رسیدن به این مرحله تقریبا پنج دقیقه زمان می برد.
- در مدت زمانی که پیاز در حال پخت است، برنج را شسته و به خوبی آبکش کنید، صافی حاوی برنج را چند بار تکان دهید تا به خوبی آب آن گرفته شود.
- پس از اینکه پیاز شروع به طلایی شدن نمود سبزیجات خرد شده (یا تکه های مرغ) را اضافه کنید و به خوبی تفت دهید.
- وقتی مواد داخل ظرف کمی سرخ شدند تکه های سیر را افزوده و تفت دهید تا جایی که عطر آن بپیچد ( حدودا یک دقیقه)
- سپس فلفل را اضافه کنید.
- مواد داخل تابه را به خوبی هم بزنید و برنج را به آن بیفزائید و هم بزنید تا به کره آغشته شود.
- پس از دو دقیقه یک و نیم فنجان آب به محتویات ظرف افزوده و هم بزنید.
- شعله را افزایش داده و منتظر بمانید به جوش آید.
- در ظرف را بگذارید و شعله را کاهش دهید تا به آرامی به جوشش خود ادامه دهد.
- حرارت دهی را تا جائی ادامه دهید که مایعات داخل غذا به خوبی جذب شود، این فرایند نیز ۲۰تقریبا دقیقه طول می کشد.
- اگر در پایان کمی خامی در هر یک از اجزای غذا احساس کردید مقذار اندکی آب به آن بیفزائید تا بتوانید مدت حرارت دهی را تمدید کنید.
- شعله را خاموش کرده و یک حوله تمیز آشپزخانه را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه اطراف درب ظرف بپیچید تا رطوبت و بخار اضافی را جذب کند.
- بادام و پیازچه را به سطح غذا افزوده و غذایتان را نوش جان کنید.
طرز پخت برنج قهوه ای ادویه دار شده
مواد لازم:
- دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل
- نیمی از یک پیاز خرد شده
- دو حبه سیر خرد شده
- یک و نیم قاشق چای خوری پودر کاری
- یک فنجان برنج قهوه ای
- سه فنجان سبزیجات دلخواه،
- ۹۰ گرم آلوی خشک ورقه شده
- نمک
- فلفل سیاه
- گشنیز
- بادام هندی
دستور پخت:
در یک ماهی تابه متوسط روغن نارگیل را داغ کرده و بادام های هندی را به آن بیفزائید، به مدت دو الی سه دقیقه تفت دهید (تا جایی که بادام ها به رنگ قهوه ای روشن درآیند).
سپس بادام ها را از ماهی تابه برداشته و نگه دارید تا در مرحله پایانی پخت به غذا اضافه کنید.
در همان ماهی تابه، یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل بریزید، سپس پیازها را افزوده و به مدت پنج دقیقه تفت دهید.
در گام بعدی سیر را اضافه کنید و به مدت یک تا دو دقیقه دیگر تفت دهید.
برنج قهوه ای را افزوده و به مدت دو دقیقه هم بزنید.
سبزیجات مد نظر را به همراه یک و نیم فنجان آب به محتویات ماهی تابه اضافه کنید.
پس از اینکه مایع داخل غذا به جوش آمد نمک و الباقی افزودنی ها را افزوده و در ظرف را بگذارید.
شعله را کم کرده و به مدت بیست دقیقه دیگر ادامه دهید تا جایی که مایع داخل ظرف کاملا جذب شود و دانه های برنج نرم شوند.
شعله را خاموش کرده و بادام ها و آلوهای خشک را اضافه کرده و با گشنیز تزئین کنید.
طرز پخت غذای هندی خیچدی
مواد لازم:
- سه چهارم فنجان برنج قرمز
- ۳ قاشق غذاخوری نخود سبز پوست گیری شده
- یک قاشق چایخوری دانه زیره
- ۵ الی ۶ عدد دانه فلفل سیاه
- یک چوبه دارچین در حد دو نیم سانتی متر
- میخک
- نمک
- فلفل قرمز خشک شده کامل
- برگ کاری
- ۲ عدد فلفل سبز خرد شده
- ۲ عدد سیب زمینی متوسط خرد شده
- ماست به منظور همراهی غذا
دستور پخت:
مقداری کره را ذوب کرده و نخودهای سبز، زیره، فلفل سیاه، دارچین، میخک، فلفل قرمز خشک، فلفل سبز را به مدت چهار دقیقه در آن تفت دهید.
برنج قرمز و نمک را اضافه کرده و به میزان دو نیم فنجان آب بدان بیفزائید.
اجازه دهید تحت حرات بالا آب به جوش بیاید.
سپس قطعات سیب زمینی را اضافه کرده و هم بزنید.
در ظرف را بگذارید.
حرارت را کم کرده و به مدت ۱۵ دقیقه منتظر بمانید.
هنگامی که آب کاملا جذب برنج شد شعله را خاموش کرده و پنج الی ده دقیه در ظرف را برندارید.
پس از برداشتن در ظرف با چنگالی آن را هم زده و به همراه ماست نوش جان کنید.
غذاهای معروف هندی که با برنج هندی تهیه می شود:
۱٫ Payesh
یک دسر لذیذ بنگالی که از برنج باسماتی، شیر، هل، آب گل رز تهیه می شود.
۲٫ kale channe ki biryani
غذایی که اصلی ترین جزء آن برنج هندی است و افزودنی هایی مثل آجیل به ویژه مغز بادام، نخود سیاه و هل به آن اضافه می گردد.
۳٫ Achari murgh with desi ghee khichdi
برنج هندی، جوجه ادویه دار شده اصلی ترین مواد آن هستند.
۴٫ Apple kheer
دسری که با برنج بسمتی، سیب شیرین، انگور قرمز و آجیل های ترد تهیه می شود.
۵٫ فرنی گلاب
گلابی که در تهیه این دسر استفاده می شود آب گل رز بوده و دیگر مواد تشکیل دهنده آن شیر، زعفران، هل و البته برنج بسمتی می باشند.
۶٫ برنج نارگیلی
غذای مناطق جنوبی هند است؛ هضم آسانی دارد و سرشار از مواد مغذی است.
تکه های نارگیل، برنج بسمتی و آجیل اجزای اصلی این غذای ساده هستند.
۷٫ برنج لیمویی
غذایی آسان و مدت پخت کوتاه که در تهیه آن از آب لیموی تازه ، پودر کاری، زردچوبه،فلفل های کامل و دانه های خردل استفاده می شود.
منابع apeda و bonappetit و thewindupspace و recipetineats و fazlani و umamigirl