از ظهور محصولات و موجودات تراریخته در جهان بیش از سه دهه می گذرد اما هنوزهم این روش به عنوان یک امر چالش برانگیز در تمامی جوامع بشری مطرح است.
چرا که در کنار مزایای آن برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، نگرانیهای بسیاری در رابطه با خطرات این محصولات برای سلامتی نوع بشر و محیط زیست وجود دارد.
تراریخته چیست؟
به موجودات زنده اصلاح ژنتیکی شده (Genetic Modified Organisms; GMO) و یا مواد غذایی تغییر یافته ژنتیکی (Genetic Modified;GO), تراریخته یا ترانس ژنیک و یا تراژن گفته می شود که در آزمایشگاه از طریق انتقال یک یا چند ژن به یک میزبان ایجاد میشوند.
میزبان می تواند یک گیاه یا محصول کشاورزی موجود در سبد غذایی (مانند: برنج، ذرت، گوجه فرنگی) و یا یک جاندار زنده (مانند: باکتری، موش، میمون، گوسفند) باشد.
تاریخچه تراریخته:
اولین ارگانیسم اصلاح ژنتیکی شده یک باکتری مقاوم شده به آنتی بیوتیک بود که در سال ۱۹۷۳ ساخته شد.
اولین گیاه اصلاح شده ژنتیکی نیز یک تنباکو مقاوم شده به آنتی بیوتیک بود که در سال ۱۹۸۳ تولید شد.
اولین محصول کشاورزی تراژن, گوجه فرنگی تراریخته ای بود که در سال ۱۹۹۴ با هدف کندی روند فساد و رسیدگی میوه با روشهای ژنتیکی اصلاح شد و به عنوان اولین محصول غذایی تراریخته به دنیا معرفی گشت.
در سال ۱۹۹۶ اولین محصول تراریخته به صورت انبوه تولید و وارد بازارهای جهانی شد و تولید این محصولات تاکنون به مقدار وسیعتری در سراسر دنیا ادامه دارد.
محصولات کشاورزی تراریخته:
عمده مواد غذایی تراریختهای که تاکنون تولید شده اند محصولات کشاورزی و زراعی بوده اند.
این محصولات عمدتا با اهداف زیر مورد دست ورزی ژنتیکی قرار می گیرند:
- ایجاد مقاومت در برابر خشکی، سموم شیمایی و آفت کشها
- محافظت در برابر بیماری های گیاهی
- افزایش ماندگاری محصولات
- تامین غذای بیشتر
برای ایجاد یک محصول تراریخته کشاورزی ابتدا یک یا چند ژن خاص را از سایر موجودات مثل باکتریها، ویروسها و یا سایر گیاهان که دارای ویژگی منحصربه فرد هستند، شناسایی و جداسازی می کنند.
سپس با کمک روشهای مهندسی ژنتیک در آزمایشگاه این ژن ها را به گیاه مورد نظر خود منتقل می کنند.
قطعه DNA وارد شده به گیاه با ژنوم آن ادغام شده و یک ترکیب ژنتیکی جدید در این گیاه ایجاد می شود که منجر به بروز خصوصیات تازه ای در آن می گردد.
برای مثال در سال ۲۰۰۰، یک نمونه برنج تراریخته با نام برنج طلایی تولید شد که به عنوان منبع غنی از ویتامینA جهت استفاده در مناطقی از دنیا که مردم آنها از فقر این ویتامین رنج می برند استفاده می شد.
در تولید این برنج تراریخته چند ژن دخیل در مسیر تولید بتاکاروتن (ویتامینA) را از باکتری و نوع خاصی از گل نسترن جداسازی نمودند و به بذر برنج معمولی وارد کردند.
در نهایت برنجی با رنگ طلایی تولید شد که دارای مقادیر زیادی ویتامین A بود.
محصولات تراریخته در دنیا:
بر اساس آخرین آمار جهانی که منتشر شده است کشورهای آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند در حال حاضر بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی تراریخته در جهان هستند.
سویا، ذرت، پنبه و کلزا(کانولا) بیشترین محصولات تراریخته ای هستند که در سراسر جهان تولید و صادر میشوند.
در اکثر کشورها ذرت و سویا تراریخته عمدتا برای تغذیه دام استفاده می شود این درحالی است که بیشتر روغنهای پخت و پز تولیدی و وارداتی به ایران از از سویا و کلزای تراریخته تهیه شده اند.
آرژانتین بیش از دوسوم سویای تراریخته تولیدی خود را جهت تهیه سوخت زیستی(بیودیزل) استفاده کرده و آن را به کشورهایی چون آمریکا صادر می کند.
چین بزرگترین واردکننده سویا و پنبه تراریخته در دنیاست.
آلمان, ایتالیا, تایلند و بنگلادش بزرگترین وارد کنندگان پنبه تراریخته هستند.
در اتحادیه اروپا که ملاحظات و سختگیری های بیشتری در زمینه محصولات غذایی وجود دارد تاکنون جهت مصرف انسانی هیچ نوع میوه تازه یا سبزی تازه تراریخته ای مورد تایید قرار نگرفته است.
اما حدود دو سوم از کل خوراکهای پروتئینی دام در اروپا را سویا تشکیل می دهد که بیش از ۹۰ درصد آن تراریخته است.
همچنین سویا و کلزا تراریخته عمدتا در سراسر جهان بخصوص چین، اسپانیا، اتحادیه اروپا و همچنین ایران و سایر کشورها در تهیه روغن های خوراکی استفاده می شود.
در سال ۲۰۱۵؛ ایران، ویتنام و اندونزی بزرگترین ورادکنندگان سویا خوراکی در جهان بوده اند.
کشور کلمبیا اولین تولید کننده ذرتهای تراریخته مقاوم به حشرات بود و بزرگترین وارد کننده این محصول نیز هست.
در کلمبیا ۹۵ درصد از ذرت تراریخته به مصرف دام و ۵ درصد به مصرف انسانی می رسد.
به طور کلی تا سال ۲۰۱۵ محصولات تراریخته در ۲۸ کشور دنیا و ۱۸۰ میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی دنیا کشت می شوند.
محصولات غذایی تراژن:
محصولات تراریخته در مواد غذایی فرآوری شده از جمله روغن های پخت و پز، نشاسته، آرد غلات، لیسیتین، انواع سسها و بیسکوییتها به کار میروند.
تمامی این محصولات طبق قوانین سازمان غذا و دارو در سراسر جهان ملزم به داشتن برچسبی با عنوان تراریخته، اصلاح شده ژنتیکی و یا GMO هستند تا مصرفکنندگان بتوانند این محصولات را از سایر محصولات ارگانیک و غیر تراریخته تشخیص دهند.
همچنین غذاهای تراریختهای که به صورت خام مصرف می شوند عبارتاند از یونجه، کدو، پاپایا(خربزه درختی)،گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل شیرین که بیشترین مصرف را در ایالت متحده امریکا، چین و بنگلادش دارند.
سایر محصولات کشاورزی تراریختهای که برای تولید در امریکا تاییدیه گرفته اند:
- سیب درختی: مقاوم به لک و آنتی بیوتیک؛این سیبها در معرض اکسیژن هوا اکسید نشده و قهوهای نمی شوند و همچنین به باکتری هایی که در فرآیند باغداری موجب ایجاد عفونت های باکتریایی درختان می شوند، مقاوم هستند.
- روغن کانولا : دارای اسیدهای چرب اصلاح شده مفید، مقاومت دربرابر علفکشها
- دانه حبوبات: دارای ژن مقاومت به ویروس
- بادمجان: مقاومت به حشرات و آنتی بیوتیک
- ذرت: تحمل به علفکش، مقاومت به حشرات، تحمل تنش خشکی، مقاومت به آنتی بیوتک
- خربزه: تاخیر در رسیدن و پیری، مقاومت آنتی بیوتیکی
- آلو: مقاومت در برابر بیماریهای ویروسی و مقاومت به آنتی بیوتیک
- سیب زمینی: مقاومت به حشرات و بیماریهای ویروسی، مقاومت در برابر ایجاد لکه های سیاه
- برنج :ضدحسایت، مقاومت دربرابر علفکش و حشرات، مقاومت آنتی بیوتیکی، غنی از ویتامینA
- سویا: اسیدچرب اصلاح شده، تحمل به استرسهای خشکسالی، مقاومت به طیف وسیع علفکشها، مقاومت به حشرات، مقاومت در برابر آنتی بیوتیک
- کدو: مقاومت در برابر حمله های ویروسی و آنتی بیوتیکها
- چغندر قند: مقاومت به علفکش و آنتی بیوتیک
- نیشکر: تحمل تنشهای خشکی
- فلفل شیرین: مقاوم به بیماریهای ویروسی
- گوجه فرنگی: تاخیر در روند رسیدگی و لهیدگی، مقاوم به بیماریهای ویروسی، مقاوم به آنتی بیوتیک و حمله حشرات
- گندم: تحمل در برابر علفکش
تراریخته در ایران:
از وضعیت محصولات تراریخته در ایران هیچگونه آمار شفافی منتشر نشده و اطلاعات دقیقی درباره منابع، میزان تولید و واردات و حتی بسیاری از محصولات تراریخته که در بازارهای مصرف کشور مورد استفاده عموم قرار میگیرند در دسترس نیست.
ایران در سال ۱۳۸۳(مصادف با۲۰۰۵ میلادی)، اولین برنج تراریخته مقاوم به کرم ساقه خوار را به صورت انبوه تولید کرد.
به نظر می رسد در حال حاضر حدود ۵۰ الی۱۰۰ هکتار زمین کشاورزی تحت کشت برنج تراریخته را در اختیار دارد.
تاکنون ۳ محصول دانه سویا، کلزا و ذرت از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ایران مجوز مصرف و توزیع گرفته اند و از جمله محصولات تراریخته وارداتی به کشور می باشند که به طور عمده در تولید روغنهای مصرفی، تنقلات از قبیل پفک و پفیلا و خوراک دام از آنها استفاده می شود.
سیبزمینی، ذرت، کلزا و پنبه از جمله محصولاتی هستند که در دستور کار تولید داخلی قرار دارند.
تشخیص محصولات تراریخته از طریق برچسب “تراریخته”
بسیاری از منابع ادعا دارند که در حال حاضر بالای ۹۰ درصد روغنهای مصرفی خانوارهای ایرانی از سویا و کلزا تراریخته تهیه شده اند در حالی که برچسب تراریخته را تنها در تعداد اندکی از آنها می توان مشاهده کرد.
علارغم جدیت قانون برچسب گذاری محصولات تراریخته در ایران و نیز سایر کشورها، متاسفانه هنوزهم در بسیاری از محصولات تراریخته موجود در بازارهای مصرفی ایران این قانون رعایت نمی شود و مصرف کنندگان قادر به تشخیص آنها از سایر محصولات غیرتراریخته و یا ارگانیک نیستند.
بر طبق قوانین سازمان غذا و دارو در ایران، هر محصولی که تا ۲ درصد ژنوم آن دستکاری شده باشد، در رده محصولات تراریخته قرار گرفته و ملزم به استفاده از لوگوی “تراریخته” در کنار لوگوی سیب سلامت سازمان غذا و دارو میباشد.
نصب این برچسب بر روی محصولات تراریخته از سال ۹۷ به صورت رسمی الزامی شد.
چالشها و مضرات محصولات تراریخته
با گذشت بیش از دو دهه از تولید و مصرف محصولات تراریخته در سراسر جهان، این صنعت هنوز منتقدان بسیاری دارد. طرفداران تراریخته ادعا دارند که هنوز هیچگونه شواهدی مبنی بر اثرات زیان آور و سمی این محصولات روی انسان و سایر حیوانات گزارش نشده است.
مواردی چون افزایش جمعیت و نیاز به تامین غذای بیشتر، کمبود زمینهای کشاورزی برای تولید محصولات ارگانیک، کمبود منابع آب شیرین در دسترس و زیان کشاورزان در شرایط مختلفی چون خشکسالی و عفونتهای گیاهی و رشد علف های هرز از جمله معضلات معمول در صنعت کشاورزی و تامین غذای جهانی هستند که موجب شد صنعتی به نام تراریخته شکل بگیرد.
اما این صنعت در کنار تمام مزایایی که برای کشاورزان در برداشت بهینه و مقرون بهصرفه محصولات دارد، به اندازهای چالش و خطرات غیر قابل پیشبینی نیز به همراه دارد؛ که نتوان به سادگی مهر تایید بر جایگزینی آنها با محصولات ارگانیک زد.
خطرات موثر بر سلامتی:
- ایجاد حساسیت :
۱-۲ درصد بزرگسالان و ۸-۶ درصد کودکان حساسیت غذایی دارند.
حساسیت غذایی به واسطه تحریک بیش از حد سیستم ایمنی بدن در واکنش به یک عامل ناشناخته که آنتی ژن نامیده می شود، ایجاد می گردد.
ژن منتقل شده به گیاه تراریخته ممکن است تولیدکننده پروتئین حساسیت زا در بدن میزبان باشد. از طرف دیگر اگر پروتئین منتقل شده به گیاه تراریخته خود ذاتا یک پروتئین حساسیت زا باشد، در گیاه تراریخته نیز این خاصیت را بروز می دهد.
این درحالی است که ما هنوز اطلاعات کاملی درباره میزان حساسیت زایی بسیاری از پروتئینهایی که در مهندسی ژنتیک به محصولات تراریخته وارد می شوند نداریم.
برای مثال موارد متعددی از واکنش آلرژیک در مصرفکنندگان ذرت تراریخته Starlink گزارش شده است. این ذرت با انتقال ژن مقاومت از باکتری Bacillus thuringinesis در برابر حشرات مقاوم شده بود.
همچنین در سویای تراریخته حاوی آلبومین نیز افرادی که قبلا به سویا حساس نبودند به این سویای تراریخته واکنش نشان دادند.
سمیت:
ژن وارد شده به گیاه تراریخته ممکن است بر سایر اطلاعات ژنومی گیاه تاثیر بگذارد و موجب فعال و یا غیر فعال شدن مسیرهای مرتبط با سمیت در آن شود.
خطرات ژنتیکی:
با کمک دستکاری ژنتیکی یک محصول به صورت هدفمند می توان آن را به یک سلاح زیستی تبدیل کرد.
یعنی محصولات یا موجودات اصلاح شده ژنتیکی میتوانند به صورت هدفمند بر روی یک نژاد خاص انسانی و یا حیوانی اثر سمیت و یا کشندگی و یا بیماری زایی داشته باشند.
که اصطلاحا به آن بیوتروریسم میگویند.
خطرات اکولوژیکی
- ایجاد مقاومت:
اکثر محصولات کشاورزی تراریخته ژن مقاومت به علف کشها، حشرات و آفات را دارند.
این خصوصیت موجب میشود علف کشهای مورد استفاده در صنعت کشاورزی علفهای هرز را از بین برده ولی به محصول اصلی آسیبی وارد نکنند.
اما عامل نگران کننده آنجاست که این گونه های مقاوم ایجاد شده با علفهای هرز مجاور خود آمیزش کرده و علفهای هرزی را ایجاد کنند که دیگر توسط علف کشهای حاضر از بین نمی روند.
جوامع حشرات و آفات نیز طی تکامل با گونه های مقاوم زراعی سازگار شده و منابع غذای جهان را به خطر بیاندازند.
اختلال در شبکه غذایی و تنوع زیستی:
محصولات تراریخته مقاوم به تنشهای خشکی و یا شوری، قادرند با شرایط مختلف سازگار شده و با گسترش سریع، جمعیت گیاهان بومی را به خطر بیاندازند.
همچنین با تبدیل اکوسیستم های طبیعی به زمین های زراعی زیستگاههای طبیعی کاهش یافته و به تدریج از بین می روند.
از طرفی کاهش جمعیت علفهای هرز موجب کاهش تعداد و تنوع بی مهرگان تغذیه کننده از آنها شده و ممکن است انقراض این موجودات را در پی داشته باشد.
مقاومت به آنتی بیوتیکها:
ژنهای مقاوم به آنتی بیوتیک در گیاهان تراریخته معمولا به عنوان نشانگر جهت تشخیص موفقیت و یاعدم موفقیت ژن منتقل شده توسط باکتریهای منتقل کننده ژن به گیاه تراریخت استفاده می شوند.
در سالهای اخیر مقاومت باکتریها به آنتی بیوتیکهای موجود از نگرانی های جدی جامعه پزشکی است.
انتقال این ژنهای مقاومت باکتریایی به گیاهان تراریخت ممکن است از طریق انتقال افقی به باکتریهای روده و یا حتی باکتریهای بیماری زا، موجب افزایش این مقاومت آنتی بیوتیکی در انسان شود.
هرچند که بسیاری از موارد مطرح شده در خصوص خطرات محصولات تراریخته احتمالاتی علمی هستند که هنوز مستنداتی مبنی بر وقوع آنها گزارش نشده است اما نادیده گرفتن آنها نیز ممکن است در آینده موجب خطرات جبران ناپذیری برای سلامتی انسان و محیط زیست درپی داشته باشد.
منابع: isaaa و tasnimnews و journalofbiosafety و sciencedirect و sciencemag و irna