خواص عسل, معجزاتی که نمی دانید!

مدت زمان مطالعهاستفاده از عسل به دلیل خواص متعدد تغذیه ای و درمانی از زمان باستان رایج بوده و سابقه ی بسیار طولانی دارد.

طیف گسترده ی ترکیبات تشکیل دهنده ی عسل، خواص متنوع این ماده را ایجاد می کند.

مهمترین ماده ی یافت شده در عسل کربوهیدرات ها می باشند که به اشکال مختلف فروکتوز، گلوکز، مالتوز، ایزومالتوز، ساکارز وجود دارند و به عسل طعم شیرین می بخشند.

علاوه بر این، عسل حاوی اسیدهای آمینه، ویتامین های B6،B1، B2،C ، A،K ، نیاسین، اسید فولیک، مواد معدنی، آهن، روی و آنتی اکسیدان ها بوده که با توجه به ویژگی های این ترکیبات، عسل معمولاً به عنوان یک ماده ضد التهاب ، آنتی اکسیدان و ضد باکتری معرفی می گردد.

خواص عسل:

خواص آنتی اکسیدانی عسل:

طی فرایند اکسیداسیون، رادیکال های آزاد سمی ایجاد شده که به سلول ها، بافت ها و عملکردهای فیزیولوژیک بدن آسیب وارد می کنند.

آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین ث از اکسید شدن سایر مولکول ها جلوگیری کرده و بدین ترتیب از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می نمایند.

پلی فنل ها و فنولیک اسید موجود در عسل که میزان آن با توجه به منشأ جغرافیایی و اقلیمی عسل متفاوت است به این ماده خاصیت آنتی اکسیدانی می بخشد.

آنتی اکسیدان های موجود در عسل سبب بهبود عملکرد گلبول های قرمز خون و سیستم ایمنی می شوند و در برابر بیماری هایی مانند سرطان، بیماری های قلبی-عروقی و بیماری های اعصاب نقش پیش گیرانه خواهند داشت.

خواص ضد میکروبی عسل:

pH پایین، اسمولاریته ی بالا در کنار عملکرد آنزیم هیدروژن پراکسید به عسل خاصیت ضد میکروبی می بخشد.

برخی از انواع عسل خواص آنتی باکتریایی در برابر باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک را نیز نشان می دهند.

ولی باید بدانیم که این خاصیت در همه ی عسل ها یکسان نیست و به شرایط محیطی و موقعیت جغرافیایی گل های مورد استفاده بستگی دارد.

خواص عسل برای سرفه:

سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آکادمی اطفال آمریکا عسل را به عنوان داروی طبیعی سرفه توصیه می کنند.

با این حال ، باید توجه داشت که عسل برای کودکان زیر یک سال مناسب نیست.

در سال ۲۰۰۷ مطالعه ای بر روی کودکان مبتلا به عفونت تنفسی انجام شد. نتایج نشان داد که عسل باعث کاهش سرفه در شب و بهبود کیفیت خواب در مقایسه با داروی سرفه دکسترومتورفان می شود.

خواص عسل برای بهبود زخم:

عسل بر روی انواع مختلفی از زخم ها که حتی روش های درمانی روی آنها بی اثر بوده نتایج نوید بخشی داشته است.

نقش عسل در بهبود زخم ها به دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی و وجود پراکسید هیدروژن در آن می باشد.

بعلاوه به دلیل ویسکوزیته ی بالا به عنوان یک سد حفاظتی عمل کرده، از انتشار عفونت جلوگیری می کند و با افزایش جریان خون باعث التیام محل زخم می گردد.

عسل و درمان کبد چرب:

عسل پتانسیل محافظتی در برابر آسیب های کبدی را نیز دارد.

رادیکال های آزاد سمی در کبد را حذف می کند و به درمان کبد چرب کمک می نماید.

عسل منجر به افزایش میزان NO در مایعات بیولوژیکی بدن و کاهش آنزیم های کبدی مانند AST و ALT در خون می شود.

خواص عسل برای مشکلات معده و دستگاه گوارش:

  1. عسل همانند روکشی روی غشای مخاطی مری عمل می کند و عوارض برگشت اسید از معده به مری در بیماری رفلاکس را کاهش می دهد.
  2. وجود رادیکال های آزاد می تواند منجر به تشدید رفلاکس معده شود که خاصیت آنتی اکسیدانی عسل در این مورد نیز التهابات مری را کاهش می دهد.
  3. عسل سرشار از آنزیم هائیست که به عنوان کاتالیست عمل کرده و به هضم موادغذایی به خصوص کربوهیدرات ها کمک می کنند.
  4. در مقایسه با سایر قندها انتقال آهسته تری از معده به روده داشته و به همین دلیل برای درمان اسهال می تواند موثر واقع شود.
  5. ترکیب متیل گلیوکسال (methylglyoxal) موجود در عسل به آن خواص ضد باکتریایی می بخشد و به همین خاطر برای درمان عفونت های باکتریایی مناسب است. یکی از مهمترین باکتری های دستگاه گوارش هلیکوباکترپیلوری می باشد و عسل رشد این باکتری در معده را کنترل می کند.

خواص عسل برای عملکرد قلب و فشار خون:

ترکیبات فنولی موجود در عسل به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل می کند و برای بیماری های قلبی عروقی بسیار مفید است.

دریافت مقدار مشخصی از ترکیبات فنولی به صورت منظم احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

نقش این ترکیبات در کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب عمدتا به سه طریق می باشد:

  • بهبود اتساع عروق کرونر
  • کاهش لخته شدن پلاکت ها در خون
  • جلوگیری از اکسیداسیون لیپوپروتئین های LDL (در پیدایش تصلب شرائین نقش دارد)

عسل می تواند منجر به کاهش تری گلیسیرید و افزایش HDL (کلسترول خوب) شود و در نتیجه به بهبود عملکرد قلب کمک می کند.

مهمترین مزیت عسل برای سلامتی قلب، توانایی آن در کاهش التهاب است.

تاثیرات عسل بر روی عروق خونی و قلب منجر به کاهش فشار خون نیز می گردد.

خواص عسل برای سینوزیت:

سینوزیت التهاب حفره ها و فضای اطراف ناحیه بینی و چشم است.

عوامل زیر می تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به سینوزیت قرار دهد:

  • کیفیت بد مواد غذایی
  • قرار گرفتن در معرض مداوم مواد شیمیایی سمی و آلودگی ها
  • افزایش سطح استرس ناشی از شیوه زندگی

تقویت سیستم ایمنی برای پیشگیری از عفونت های سینوسی ضروری است.

امروزه فواید ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی عسل در انواع عفونت های بینی و گلو اثبات شده است.

بیوفیلم ها, میکروارگانیسم هایی هستند که در حفره های سینوس یک لایه محافظ تشکیل می دهند و می توانند منجر به عفونت های مزمن شوند.

عسل حدود ۷۰-۹۰ درصد باکتریها و بیوفیلم ها را از بین می برد, در حالی که آنتی بیوتیک ها فقط ۱۸ درصد مؤثر بودند.

عسل برای سینوس یک پیشگیری موثر و ارزان و همچنین یک درمان است.

برای عفونت های سینوسی می توان عسل را به همراه لیمو، سیر و یا سرکه ی سیب مصرف کرد.

عسل برای آرتروز:

آرتروز نوعی بیماری است که در آن مفاصل ملتهب می شود و علائم شایع آن درد، تورم، التهاب و ضعف مفاصل است.

آرتروز شدید می تواند مانع از انجام فعالیت های ساده در زندگی مانند راه رفتن و بالا رفتن از پله ها شود.

انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که شایعترین آن روماتیسم، نقرس و استئوآرتریت می باشد.

استفاده از عسل به دلیل ویژگیهای ضد باکتریایی و به عنوان یک مسکن طبیعی درد در کاهش التهاب مفاصل بسیار موثر است.

مخلوط دارچین و عسل به عنوان داروی مکمل برای آرتروز توصیه می شود.

یکی دیگر از داروهای عالی برای مقابله با مشکل مزمن ورم مفاصل ، استفاده از سرکه سیب و عسل می باشد.

خواص عسل برای بوی بد دهان:

یکی از اصلی ترین منبع بوی بد دهان، باکتری های موجود در زبان و اطراف لثه ها می باشد.

شست وشوی دهان با دهان شویه یا جویدن آدامس تنها به صورت موقتی بوی بد دهان را برطرف می کنند.

استفاده از عسل برای این مشکل یک راه حل دائمی و کارساز می باشد.

عسل دارای خواص ضد میکروبی قدرتمندی است که باکتری های موجود در دهان را می کشد.

عسل نه تنها باکتری های بد را از بین می برد بلکه باعث رشد باکتری های خوب نیز می شود.

خاصیت هیدروسکوپی آن باعث رطوبت می شود و در نتیجه باکتری ها را از رطوبت محروم می کند و تکثیر آن ها متوقف می شود.

برای رفع بوی بد دهان می توان عسل را کاملاً روی لثه ها و زبان به مدت ۳ تا ۵ دقیقه ماساژ داد و یا از نوشیدنی دارچین و عسل استفاده کرد.

خواص عسل برای آلرژی:

آلرژی های فصلی وقتی گیاهان شروع به تولید گرده می کنند اتفاق می افتد که عموما از شروع بهار تا فصل پاییز ادامه خواهد داشت.

عسل برای آلرژی یکی از موثرترین روش هاست که منجر به بهبودی در طی چند هفته می شود.

با مصرف مقداری عسل به صورت روزانه تحمل بدن نسبت به آلرژن ها افزایش پیدا می کند.

عسل برای آسم:

آسم یک بیماری مزمن ریه است که منجر به:

  • تولید مداوم مخاط
  • سرفه منظم
  • احتقان قفسه سینه
  • سوزش
  • سردردهای شدید
  • تنگی نفس

خاصیت آنتی اکسیدانی عسل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن برای محافظت از آن در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا می شود و احتقان سینه ناشی از آن را نیز برطرف می کند.

روغن های اتری و الکل موجود در عسل به آرامی مخاط در گلو را پاک می کند.

مواد معدنی موجود در عسل مانند منیزیم، منگنز، سلنیوم و اسیدهای آمینه، به پاکسازی انسداد مجاری هوایی و لوله های برونش در ریه ها کمک می کنند.

عسل برای اگزما:

اگزما، التهاب مداوم لایه بیرونی پوست است که می تواند مشکلاتی همچون قرمزی، التهاب، تاول و تحریک مداوم پوست ایجاد کند.

خاصیت ضد باکتریایی، ضد آلرژی عسل و همچنین حفظ شرایط مرطوب پوست توسط آن به درمان اگزما کمک می کند.

عسل با داشتن ویسکوزیته بالا از انتشار التهابات پوستی جلوگیری می کند.

بدین منظور عسل را می توان بر روی مناطق پوستی دچار اگزما قرار داد تا منجر به کاهش التهابات شود.

مصرف روزانه ی عسل به همراه لیمو و یا سرکه سیب و آب ولرم به درمان اگزما کمک می کند.

عسل برای بی خوابی:

مصرف مواد غذایی سرشار از تریپتوفان و غذاهایی که به تولید طبیعی تریپتوفان و سروتونین در بدن کمک می کنند می تواند مشکلات بی خواب را برطرف نماید.

عسل مقدار مناسبی از تریپتوفان دارد و یکی از مکمل های پیشنهادی برای مشکلات بی خوابی محسوب می شود.

مصرف یک قاشق غذاخوری عسل قبل از خواب منجر به بهبود عملکرد طبیعی بدن و کنترل ریتم خواب می گردد.

فواید عسل برای دندان و لثه ها:

عفونت یا التهاب لثه می تواند از طرق زیر مشاهده شود:

  • قرمزی و تورم در بافت لثه
  • خونریزی حین مسواک زدن
  • حساسیت یا درد شدید در لثه ها
  • بوی بد دهان
  • ایجاد چرک بین دندان ها و لثه ها

در موارد شدید و عدم درمان دندان ها را از بین می برد.

در کنار درمان های داروئی می توان از خواص معجزه آسای عسل برای عفونت و التهابات لثه استفاده کرد.

خاصیت بهبود زخم عسل در واقع همان چیزی است که در درمان عفونت های لثه مانند خونریزی و التهاب مفید است.

هنگامی که عسل با آب مخلوط می شود، پراکسید هیدروژن تولید کرده، ضد عفونی کننده ای که رشد باکتریهای تشکیل دهنده پلاک را محدود می کند. همچنین عناصر آنتی اکسیدانی موجود در عسل به عنوان یک عامل ضد میکروبی درد ناشی از عفونت لثه را تسکین می دهد.

خواص عسل و باروری:

از منظر تاریخی، مصری ها از عسل برای افزایش باروری استفاده می کردند.

عسل سرشار از ویتامین B بوده و منجر به افزایش قابل توجه تستسترون می شود.

اعتقاد بر اینست که مصرف عسل به همراه شیر گرم در مردان نابارور منجر به افزایش تعداد اسپرم ها می گردد.

نیتریک اکسید عسل در گشاد شدن عروق نقش داشته و به این دلیل در مردانی که مشکلات نعوظ و ناتوانی جنسی دارند؛ می تواند موثر واقع شود.

عسل کیفیت اسپرم در مردان و عملکرد تخمدان و رحم در زنان را بهبود می بخشد.

خواص عسل در بارداری:

فواید عسل در دوران بارداری را می توان از جنبه های مختلفی بررسی کرد.

با توجه به ترکیبات موجود در عسل برای تقویت سیستم ایمنی، مبارزه با عفونت ها، تسکین علائم سرماخوردگی (سرفه، گلودرد) و بی خوابی در دوران حاملگی مورد توجه می باشد.

در رابطه با موارد منع مصرف عسل در دوران بارداری باید دانست که افرادی که به دیابت حاملگی مبتلا هستند باید زیر نظر پزشک عسل مصرف کنند.

از آنجایی که عسل یک ماده ی خام محسوب می شود نگرانی وجود دارد در رابطه با وجود باکتری هایی که منجر به بوتولیسم در کودکان زیر یک سال می شود.

از آنجایی که سیستم گوارش نوزادان زیر یک سال هنوز تکامل یافته نیست نباید به آنها عسل داده شود.

ولی این نگرانی در مورد زنان باردار وجود ندارد؛ چون سیستم گوارش انسان در دوران بزرگسالی توانایی از بین بردن اسپورهای این باکتری را داشته و سم بوتولینوم از جفت عبور نمی کند.

از آنجایی که عسل سرشار از قند های مختلف می باشد باید از نظر میزان کالری دریافتی روزانه در دوران بارداری نیز مورد توجه قرار بگیرد.

هر یک قاشق غذاخوری عسل حدودا حاوی ۶۰ کالری بوده در نتیجه مصرف روزانه ۳ قاشق غذاخوری عسل در دوران بارداری کافیست.

عسل و لاغری:

در ذهن بسیاری از مردم این سوالات وجود دارد که آیا عسل همانند شکر مضر است؟

آیا منجر به اضافه وزن می شود؟

آیا کالری موجود در عسل تلاش برای کاهش وزن را منتفی می کند؟

در اینجا بهتر است راجع به تفاوت عسل و شکر کمی توضیح دهیم. عسل حاوی قند است ولی بر خلاف شکر تصفیه شده، دارای ویتامین ها و مواد معدنی همچون آهن، روی، سدیم، پتاسیم و فسفر نیز می باشد.

به طور معمول ، برای هضم قند در بدن، از ویتامین ها و مواد معدنی ذخیره شده استفاده می شود. این مواد مغذی برای هضم چربی ها و کلسترول ضروری هستند.

بنابراین مصرف قند خالص تا حدودی مضر است. هنگامی که زیاد قند می خورید، نه فقط به دلیل دریافت کالری بلکه به علت مصرف ویتامین ها و مواد معدنی بدن؛ اضافه وزن رخ خواهد داد.

عسل که منبع خوبی از مواد مغذیست این مسئله را تعدیل می کند و به همین دلیل جایگزین مناسبی برای قند و شکر محسوب می شود ولی باید توجه داشت که حاوی گلوکز است و نباید به صورت بی رویه مصرف شود.

هشدارهای مرتبط با مصرف عسل:

  1. به نوزادان زیر یک سال هرگز نباید عسل داده شود؛ زیرا ممکن است عسل حاوی آندوسپورهای بوتولینوم باشد و از آنجایی که سیستم گوارش کودکان زیر یک سال تکامل یافته نیست، می تواند منجر به بوتولیسم شود.
  2. از گرم شدن عسل باید اجتناب شود زیرا این فرآیند یک ترکیب شیمیایی خاص به نام Hydroxymethylfurfural ایجاد می کند که ممکن است به DNA آسیب برساند.
  3. برخی از افراد مبتلا به آلرژی، باید عسل را با احتیاط مصرف کنند چون ممکن است علائمی همچون آسم ، تنگی نفس ، خارش و التهاب زبان را تجربه کنند.
  4. مصرف عسل در افراد دیابتی باید با احتیاط و زیر نظر پزشک باشد.
  5. میزان مصرف عسل نباید بیش از حد باشد چون می تواند قند خون را افزایش دهد و منجر به افزایش وزن شود.
  6. مصرف بیش از حد به مینای دندان آسیب می رساند.
  7. مصرف بیش از اندازه آن برای سیستم گوارش مشکلاتی همچون نفخ و اسهال ایجاد کند.

منابع: healthywithhoney و organicfacts و healwithfood  و momjunction و dabur و healthline

شما همچنین ممکن است مانند

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.