چای سیاه پس از آب، یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی های جهان و محبوب ترین نوع چای در غرب است.
بیش از ۹۰ درصد از کل چایی که در غرب به فروش می رسد، چای سیاه است.
چای سیاه از نظر طعم و مزه دلنشین تر و موردپسند تر از انواع دیگر چای است.
این نوشیدنی هم در هوای سرد و هم در هوای گرم لذت بخش است.
کافئین چای سیاه از سایر چای ها بیشتر و از قهوه کمتر است.
خواص چای سیاه برای سلامتی:
۱٫ ویژگی های آنتی اکسیدانی
آنتی اکسیدان ها برای سلامتی بدن فواید بسیاری دارند.
مصرف آنتی اکسیدان ها موجب نابودی رادیکال های آزاد و کاهش آسیب سلولی به بدن می شود و در نهایت به کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن کمک می کند.
پلی فنول نوعی آنتی اکسیدان است که در برخی غذاها و نوشیدنی های خاص از جمله چای سیاه یافت می شود.
گروه های پلی فنول، شامل کاتچین، تئافلاوین، تئاروبیژن منابع اصلی آنتی اکسیدان های چای سیاه هستند.
مطالعه ای که بر روی موش های صحرایی انجام شد، نشان داد که تئافلاوین ها سطح کلسترول و قند خون را نیز کاهش می دهند.
با وجود آنکه بسیاری از مکمل های غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها هستند؛ بهترین راه مصرف آنتی اکسیدان ها از طریق غذا و نوشیدنی است و چای سیاه بهترین راه دریافت آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن است.
۲٫ تقویت سلامت قلب
چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتی اکسیدان ها به نام فلاونوئیدها است که نوشیدن آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
فلاونوئیدها علاوه بر چای در سبزیجات، میوه ها، شراب قرمز و شکلات تلخ هم یافت می شوند.
مصرف موادغذایی حاوی فلاونوئید ریسک ابتلا به عوامل ایجاد بیماری های قلبی از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، افزایش میزان تری گلیسیرید و چاقی را کاهش می دهد.
نتایج یک مطالعه نشان داد که نوشیدن چای سیاه به مدت ۱۲ هفته به میزان قابل توجهی مقدار تری گلیسیرید خون را به مقدار ۳۶% ، سطح قندخون را ۱۸% و نسبت کلسترول بد(LDL) به کلسترول خوب(HDL) را ۱۷% کاهش می دهد.
در افرادی که روزانه سه فنجان چای سیاه می نوشند، خطر ابتلا به بیماری های قلبی ۱۱% کاهش می یابد.
۳٫ کاهش سطح کلسترول بد (LDL)
در بدن دو نوع لیپوپروتئین برای انتقال کلسترول وجود دارد.
لیپوپروتئین با چگالی گم(LDL): کلسترول را به سلول های بدن منتقل می کند از این رو کلسترول بد نامیده می شود.
لیپوپروتئین با چگالی زیاد(HDL): کلسترول را از سلول ها به کبد منتقل می کند تا از این طریق کلسترول اضافی دفع شود. از این رو کلسترول خوب نامیده می شود.
افزایش میزان LDL ناشی از رسوب کلسترول در دیواره عروق است و افزایش ریسک ابتلا به نارسایی قلبی یا سکته را در پی دارد.
تحقیقات نشان داده اند مصرف چای ممکن است به کاهش میزان LDL کمک کند.
در یک مطالعه، مصرف ۵ وعده چای سیاه در روز به میزان ۱۱% موجب کاهش LDL در افرادی با سطح کلسترول بالا شد.
۴٫ بهبود سلامت روده ها
روده شما حاوی تریلیون ها باکتری مفید است که نقش بسزایی در سلامتی بدنتان دارند.
با اینحال جمعیت کمی از باکتری ها هم هستند که برای سلامتی شما مضرر اند.
ترکیب پلی فنول موجود در چای سیاه با تقویت رشد باکتری های مفید روده و کاهش رشد باکتری های مضر مثل سالمونلا، به حفظ سلامت روده شما کمک می کند.
علاوه بر این چای سیاه دارای خاصیت ضد میکروبی است و باکتری های مضر را از بین برده و ایمنی روده را از طریق ترمیم پوشش گوارشی بهبود می بخشد.
۵٫ کاهش فشار خون
۱ میلیارد نفر در سراسر جهان مبتلا به فشار خون بالا هستند.
فشار خون بالا خطر ابتلا به نارسایی قلبی و کلیوی، سکته مغزی، اختلال بینایی را افزایش می دهد. اما خبر خوب این است که با تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی می توانید فشار خونتان را کاهش دهید.
در یک مطالعه داوطلبان مبتلا به فشار خون بالا به مدت ۶ ماه، روزانه ۳ فنجان چای نوشیدند و نتایج کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک نشان داد.
۶٫ کاهش خطر سکته مغزی
سکته دومین علت مرگ و میر در جهان است و زمانی رخ می دهد که یک رگ خونی در مغز مسدود یا دچار پارگی شود.
خوشبختانه ۸۰% از سکته ها از طریق مدیریت رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی، کنترل فشار خون و ترک سیگار قابل پیشگیری هستند.
مطالعات نشان داده است نوشیدن چای سیاه منجر به کاهش خطر سکته مغزی می شود.
تعداد ۷۴۹۶۱ نفر به مدت ۱۰ سال رصد شدند. نتایج نشان داد افرادی که روزانه ۴ فنجای چای سیاه می نوشیدند، به میزان ۳۲% کمتر از سایرین به سکته مغزی دچار شدند.
۷٫ کاهش سطح قند خون
افزایش قند خون خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، چاقی، بیماری های قلبی- عروقی، نارسایی کلیه و افسردگی را زیاد می کند.
اگر بیش از نیاز بدنتان نوشیدنی ها و یا مواد غذایی حاوی قند مصرف کنید، قند اضافی به صورت چربی ذخیره می شود.
به هنگام مصرف مواد قندی بدن برای کاهش سطح قند خون انسولین ترشح می کند. اما چای نوشیدنی غیر شیرینی است که موجب ترشح این هورمون به طور طبیعی می شود.
در افراد مبتلا به دیابت فعالیت انسولین که کاهنده قند خون است؛ کاهش می یابد بنابراین این افراد برای کاهش سطح قند خون خود مجبور به تزریق انسولین مصنوعی می شوند.
مطالعه ای نشان داد که چای سیاه فعالیت انسولین طبیعی بدن را به میزان ۱۵ برابر افزایش می دهد. که گفته می شود به علت وجود ترکیب کاتچین در این نوع چای است.
۸٫ کاهش خطر ابتلا به سرطان
بیشتر از ۱۰۰ نوع سرطان وجود دارد که برخی از آنها نیز غیرقابل پیشگیری هستند. با اینحال پلی فنول های موجود در چای سیاه ممکن است منجر به کاهش زنده مانی سلول های سرطانی شوند.
مطالعه ای در لوله آزمایش اثرات پلی فنول ها را بر روی سلول های سرطانی بررسی کرد.
نتایج نشان داد که چای سیاه در تنظیم رشد سلول های سرطانی و کاهش پیشرفت سرطان نقش مثبتی دارد.
اگرچه نمی توان چای سیاه را به عنوان درمان جایگزینی برای سرطان در نظر گرفت، اما تحقیقات بسیاری پتانسیل این نوشیدنی را در کاهش بقای سلول های سرطانی نشان داده اند.
۹٫ بهبود تمرکز
چای سیاه حاوی کافئین و یک آمینواسید به نام ال-تیانین است که تمرکز و هوشیاری را افزایش می دهند.
مطالعات نشان داده اند نوشیدنی های حاوی ال-تیانین بر روی تمرکز بیشترین اثر را دارند.
این ترکیب موجب افرایش فعالیت امواج آلفا مغز می شود؛ در نتیجه آرامش و تمرکز را افزایش می دهد.
شاید به همین دلیل باشد که افراد پس از نوشیدن چای انرژی پایدارتری را نسبت به خوردن قهوه تجربه می کنند و این از خواص اعجاب آور چای سیاه است.
۱۰- حفظ سلامت استخوان ها
چای به علت داشتن ترکیبات فوتوشیمیایی موجب قوی تر شدن استخوان ها و کاهش احتمال ابتلا به آرتروز می شود.
۱۱- کاهش خطر ابتلا به دیابت
بر اساس مطالعه ای که بر روی سالمندان ساکن در ایسلند صورت گرفت، مشخص شد افرادی که به مدت طولانی و به طور متوسط ۱-۲ فنجان در روز چای نوشیده اند احتمال ابتلا به دیابت نوع دو در آنها به میزان ۷۰% کمتر از سایر افراد بوده است.
۱۲- کاهش استرس
اسیدآمینه ال-تیانین موجود در چای سیاه موجب ایجاد حس آرامش و تمرکز بیشتر می شود.
چای سیاه همچنین میزان هورمون کورتیزول را که هورمون استرس نامیده می شود را کاهش می دهد.
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که که به صورت مکرر چای می نوشید، احساس آرامش پس از خوردن این نوشیدنی را تجربه کرده اید.
۱۳- تقویت سیستم ایمنی بدن
چای سیاه حاوی آنتی ژن های آلکیلامین(alkylamine) است که به بهبود کارکرد سیستم ایمنی کمک می کند.
این نوشیدنی حاوی تانن هایی است که توانایی مقابله با ویروس ها را دارد.
از این رو بدن شما را در برابر ابتلا به آنفولانزا و سایر ویروس های دیگری که ممکن است با آنها مواجه شوید، حفاظت می کند.
۱۴- کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
پارکینسون یک بیماری سیستم عصبی است که بیشتر افراد مسن را درگیر می کند.
مطالعات نشان می دهد ترکیبات پلی فنول موجود در چای سیاه بر نورون ها (سلول های عصبی) مغزی اثر حفاظتی دارند.
در مطالعه دیگری در دانشگاه سنگاپور محققان دریافتند که کافئین موجود در چای سیاه با ابتلا به بیماری پارکینسون رابطه عکس دارد.
۱۵- افزایش انرژی
برخلاف سایر نوشیدنی های کافئین دار، چای سیاه به علت کافئین کم بدون تحریک بیش از حد قلب، موجب تقویت جریان خون به مغز می شود.
همچنین موجب افزایش متابولیسم، بهبود سیستم تنفسی، فعالیت قلب و کلیه ها می گردد و از این طریق انرژی بدن را افزایش می دهد.
لازم است بدانید که اگر چای سیاه را بدون افزودنی هایی همچون قند و شکر بنوشید، بیشتر از مزایای سلامتی آن بهره مند خواهید شد.
مصرف چای راهی سالم برای تامین کافئین روزانه مورد نیاز بدنتان است.
چای سیاه یک نوشیدنی کم کالری بوده مخصوصا اگر بدون مواد افزودنی شیرین سرو شود.
چند راه ساده که می توانید به کمک آنها چای را بدون قند و شکر میل کنید:
- چای را با ادویه هایی همچون دارچین، هل، گل محمدی و … دم کنید.
- به چای لیمو تازه یا آبلیمو اضافه کنید.
- به آن نعناع بیافزایید.
- در تهیه دسرهایتان از چای استفاده کنید. چای را درون شیر گرم اضافه کرده و آن را به پودینگ، کاستارد یا موس شکلات اضافه کنید.
خواص چای سیاه برای پوست:
۱۶٫ تغذیه پوست
چای سیاه پوست با داشتن مواد زیر پوست را تغذیه می کند:
- ویتامین ث
- ویتامین B2
- ویتامین E
- مواد معدنی چون منیزیم، پتاسیم و روی
- تانن ها
۱۷٫ جلوگیری از بروز عفونت های پوستی و جوش
کافئین و سایر ترکیبات شیمیایی موجود در چای سیاه می تواند ویروس های دهان را از بین برده و از بروز عفونت های پوستی و جوش نیز جلوگیری کند.
۱۸٫ کاهش چین و چروک
چای سیاه موجب کاهش چین و چروک و علایم پیری زودرس می گردد.
می توانید چای سیاه را به صورت مستقیم بر روی پوست صورتتان تماس داده و از مزایای آن بر پوستتان بهره مند شوید.
روش استفاده از چای سیاه برای سلامت پوست:
- کیسه های حاوی چای سیاه را نم دار کنید و زیر چشم هایتان قرار دهید. اینکار موجب کاهش گودی و سیاهی زیر چشم هایتان می گردد.
- از چای سیاه می توانید در یک وان حمام گیاهی، به عنوان تقویت کننده آنتی اکسیدان پوست استفاده کنید. این کار حتی ممکن است از پوست شما در مقابل سطوح کم اشعه های مضر خورشید محافظت کند.
خواص چای سیاه برای مو:
شاید کمی تعجب آور باشد ولی جالب است بدانید چای سیاه برای سلامت موهایتان نیز خارق العاده است.
مقادیر بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی و کافئین موجود در چای سیاه برای سلامتی مو مفید هستند.
۱۹٫ کاهش هورمون ریزش مو
کافئین موجود در چای سیاه میزان هورمون ریزش مو (DHT یا دی هیدروتستسترون ) را کاهش می دهد.
۲۰٫ رشد مو
از خواص چای سیاه آنتی اکسیدان هایی است که رشد مو را تقویت می کنند.
۲۱٫ درخشش مو
درخشش مو ها از دیگر خواص چای سیاه برای موهای شماست.
۲۲٫ رنگ موی طبیعی
چای سیاه می تواند یک رنگ موی طبیعی برای از بین بردن سفیدی موها باشد.
نحوه از بین بردن سفیدی مو با چای سیاه:
- حنا را با چای سیاه مخلوط کنید.
- این ترکیب را بر روی موهایتان بمالید.
- ۱-۲ ساعت منتظر بمانید.
- با آب و یک شامپو ملایم بشویید.
خواص چای سیاه برای چشم:
۲۳٫ رفع پف کردگی و قرمزی چشم
کیسه های حاوی چای سیاه یک درمان خانگی محبوب برای از بین بردن سیاهی، پف کردگی و قرمزی چشم است.
همچنین به بهبود سوزش، گل مژه و خشکی چشم نیز کمک می کند.
نحوه استفاده از چای برای سلامتی چشم ها:
- پس از صرف چای (ترجیحا چای کیسه ای)، مایع اضافی باقی مانده در کیسه های چای را خارج کنید.
- اجازه دهید تا کیسه چای خنک شود. ۱۰-۲۰ دقیقه آن را در یخچال قرار دهید.
- چشم هایتان را ببندید و کیسه های چای را به مدت ۱۵-۳۰ دقیقه بر روی چشم هایتان بمالید.
- درمان با کیسه های چای را باید تا چند روز ادامه دهید تا علایم اتان کاهش یابد.
- سعی کنید از چای ارگانیک برای استفاده چشم هایتان استفاده کنید.
۲۴٫ کاهش وزن
آیا چای سیاه موجب کاهش وزن می شود؟
شاید تصورتان بر این است که تنها چای سبز برای کاهش وزن مناسب است اما باید بگوییم چنین نیست.
کافئین موجود در چای سیاه نیز به کاهش وزن کمک می کند.
اما ترکیب مهمتر در کاهش وزن، فلاونوئیدهای موجود در چای سیاه هستند که موجب افزایش متابولیسم بدن می شوند.
مطالعات بسیاری این ادعا را تایید کرده اند.
در مطالعه ای هنگامی که موش های آزمایشگاهی با رژیم غذایی پر چرب، دوزی از فلاونوئیدهای موجود در چای (از جمله پلی فنول و تی فلاوین) را همراه با غذا استفاده کردند کالری بیشتری از دست دادند و وزن بیشتری کم کردند.
چای سیاه با کاهش ژن های التهابی موجب کاهش چربی های احشایی می گردد و نوشیدن منظم آن از ابتلا به چاقی ناشی از التهاب جلوگیری می کند.
چای سیاه میزان تری گلیسیرید خون را نیز کاهش داده و از این طریق هم بر جلوگیری و درمان چاقی موثر است.
نوشیدن ۳-۵ فنجان چای برای کاهش وزن میزان مناسبی است اما باید اعتدال را در مصرف رعایت کنید.
افزودن لیمو به چای سیاه فرآیند کاهش وزن را سرعت می بخشد.
افرادی که ضربان قلب نامنظم و یا فشار خون دارند در مصرف چای سیاه باید با پزشک خود مشورت کنند.
منابع: healthline و thespruceeats و thespruceeats و lifehack و medicalnewstoday و stylecraze و teabox