بلوبری چیست؟
بلوبری میوه ای است با طبع سرد و خشک که مشتقات آن اعم از دمنوش و چای نیز همین طبع را دارند.
بوته بلوبری (با نام علمی Vaccinium. Cyanococcus) درختچه ای گلدار است که میوه هایی از نوع توت و با رنگ مایل به آبی و بنفش تولید می کند که به عنوان تمشک آبی نیز شناخته می شود.
تمشک آبی میوه ای کوچک و گردی است با قطر ۵ تا ۱۶ میلی متر که در انتهای میوه زوایدی به شکل یک تاج کوچک وجود دارد.
بلوبری یا همان تمشک آبی توسط متخصصان تغذیه به عنوان یک ” غذای فوقالعاده” شناخته شده است.
این لقب دلیل خوبی دارد زیرا بلوبری مملو از آنتی اکسیدان هایی هستند که رادیکال های آزاد مضر را از بین می برند.
تمشک آبی تازه منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی است.
می توان با مخلوط میوه تازه و آب این میوه نوشیدنی های خوشمزه ای تهیه کرد.
دمنوش بلوبری چیست؟
دمنوش بلوبری همانند دمنوش کرن بری، یک نوشیدنی سرد است که می تواند همراه با چای سیاه و یا سبز سرو شود و بیشتر به عنوان یک طعم دهنده به چای استفاده می شود.
دمنوش بلوبری چه مزه ای دارد؟
اگر دمنوش تمشک آبی را به همراه چای سیاه و یا سبز سرو کنید طعم میوه ای مطلوبی به چای شما می دهد.
اما اگر این دمنوش را به صورت خالص مصرف کنید طعم ترش و میوه ای خواهد داشت اگرچه می توانید با افزودن عسل و… نوشیدنیتان را شیرین کنید.
دمنوش بلوبری چه عطری دارد؟
دمنوش تمشک آبی رایحه ای شیرین و مطلوب دارد.
دمنوش بلوبری چه رنگی دارد؟
دمنوش تمشک آبی به رنگ قرمز تیره است. اما در ترکیب با چای های مختلف می تواند رنگ های مختلفی داشته باشد.
خواص دمنوش بلوبری:
۱.کالری کم اما غنی از مواد مغذی
تمشک آبی یکی از مغذی ترین در بین انواع توت ها است.
ارزش غذایی یک فنجان (۱۴۸ گرم) تمشک آبی:
- فیبر: ۴ گرم
- ویتامین ث: ۲۴%
- ویتامین کا: ۳۶%
- منگنز: ۲۵%
- آب: ۸۵٪
- کربوهیدرات: ۱۵ گرم
- ۸۴ کالری
- مقادیر کمی از مواد مغذی دیگر
۲. آنتی اکسیدان قوی
آنتی اکسیدان ها بدن شما را از رادیکال های آزاد محافظت می کنند.
رادیکال ها مولکول های ناپایداری هستند که می توانند به سلول های شما آسیب برسانند و در پیری و بیماری هایی مانند سرطان نقش دارند.
اعتقاد بر این است که بلوبری در بین همه میوه ها و سبزیجات دارای بالاترین میزان آنتی اکسیدان است.
ترکیبات اصلی آنتی اکسیدان موجود در تمشک آبی شامل خانواده ای از پلی فنول ها به نام فلاونوئیدها است.
به نظر می رسد که یک گروه از فلاونوئیدها به ویژه – آنتوسیانین ها – مسئول بسیاری از فواید و خواص بلوبری هستند.
بیشتر قسمت های بوته تمشک آبی، به ویژه میوه و برگ سرشار از آنتی اکسیدان های قوی به نام آنتوسیانین ها می باشند.
در نتیجه چای و دمنوش بلوبری خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارند.
آنتوسیانین ها در محافظت از بافت هایی مانند رگ های خونی از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد که محصول نهایی برخی واکنش های بیوشیمیایی خاص هستند، موثر است.
میوه و برگ بلوبری منابع بسیار خوبی از ویتامین ث هستند که یک آنتی اکسیدان و ضد میکروب قوی است.
۳. کاهش آسیب به DNA
آسیب DNA یکی از دلایلی است که پیر می شویم. همچنین نقش مهمی در پیشرفت بیماری هایی مانند سرطان دارد.
آسیب اکسیداتیو DNA اجتناب ناپذیر است. گفته می شود روزانه ده ها هزار بار در هر سلول بدن واکنش های اکسیداتیو رخ می دهد.
از آنجا که تمشک آبی سرشار از آنتی اکسیدان است می توانند برخی از رادیکال های آزادی که به DNA شما آسیب می رسانند را خنثی کند.
در یک مطالعه مشخص شد که افرادی که روزانه ۱ لیتر دمنوش بلوبری آن را مصرف کرده اند پس از چهار هفته، آسیب اکسیداتیو DNA تا ۲۰% کاهش یافته است.
۴. کاهش کلسترول خون
آسیب اکسیداتیو محدود به سلول و DNA نیست.
همچنین هنگامی که کلسترول بد (LDL) شما اکسیده می شود هم مشکل ساز است.
در حقیقت ، اکسیداسیون LDL یک مرحله اساسی در روند بیماری های قلبی است.
آنتی اکسیدان موجود در تمشک آبی به شدت با کاهش LDL اکسیده شده مرتبط است.
این باعث می شود تمشک آبی برای قلب شما بسیار خوب باشد.
مصرف روزانه ۳ الی ۴ فنجان دمنوش بلوبری باعث کاهش ۲۷ درصدی اکسیداسیون LDL در طی ۸ هفته در افراد می شود.
یک مطالعه دیگر مشخص کرد که خوردن ۷۵ گرم تمشک آبی با وعده غذایی اصلی به میزان قابل توجهی اکسیداسیون کلسترول بد را کاهش می دهد.
۵. کاهش فشار خون
به نظر می رسد که تمشک آبی برای افرادی که فشار خون بالایی دارند مفید است و می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.
در یک مطالعه بر روی افراد چاق با خطر ابتلا به بیماری های قلبی مشخص شد که مصرف ۳ الی ۴ فنجان دمنوش بلوبری در روز باعث کاهش ۴ تا ۶ درصد فشار خون آنها می شود.
۶. جلوگیری از بیماری های قلبی
تمشک آبی به شما در جلوگیری از بیماری هایی مانند حملات قلبی کمک می کند که این حملات عامل اصلی مرگ در جهان است.
یک مطالعه نشان داد که افرادی که بیشترین میزان مصرف آنتوسیانین ها ( آنتی اکسیدان اصلی موجود در تمشک آبی را دارند) را دارند در مقایسه با سایرین به میزان ۳۲٪ کمتر در معرض خطر حملات قلبی هستند.
۷. حفظ عملکرد مغز و بهبود حافظه
استرس اکسیداتیو می تواند روند پیری مغز شما را تسریع کند و بر عملکرد مغز تأثیر منفی بگذارد.
آنتی اکسیدان موجود در تمشک آبی ممکن است مناطقی از مغز شما را تحت تأثیر قرار دهد که برای هوش ضروری هستند.
به نظر می رسد آنها از پیری نورون ها جلوگیری می کنند و منجر به پیشرفت سیگنال دهی سلولی می شوند.
در یک مطالعه، ۹ بزرگسال سالخورده با اختلال شناختی خفیف ، هر روز دمنوش بلوبری مصرف می کنند. پس از ۱۲ هفته ، آنها پیشرفت هایی را در چندین نشانگر عملکرد مغز نشان دادند.
یک مطالعه شش ساله در بیش از ۱۶۰۰۰ فرد مسن نشان داد که تمشک آبی و توت فرنگی می تواند تا ۲٫۵ سال پیری مغز را به تاخیر بیاندازد.
۸. ضد دیابت
یک فنجان تمشک آبی (۱۴۸ گرم) دارای ۱۵ گرم شکر است که معادل یک سیب کوچک یا پرتقال بزرگ است.
با این حال به نظر می رسد ترکیبات فعال موجود در تمشک آبی می تواند در کنترل قند خون موثر باشد.
تحقیقات نشان می دهد که آنتوسیانین موجود در زغال اخته اثرات مفیدی بر حساسیت به انسولین و متابولیسم گلوکز دارد.
این اثرات ضد دیابت هم در چای و هم دمنوش بلوبری مشاهده شده است.
مطالعه ای که بر روی ۳۲ فرد چاق با مقاومت به انسولین انجام گرفت نشان داد که مصرف روزانه دو دمنوش بلوبری باعث بهبودهای اساسی در حساسیت به انسولین شد.
۹. کمک به مبارزه با عفونت های ادراری
عفونت ادراری (UTI) یک مشکل شایع برای زنان است.
دمنوش بلوبری همانند کرن بری می تواند به جلوگیری از این نوع عفونت ها کمک کند.
بلوبری دارای موادی هست که از چسبندگی و اتصال باکتری هایی مانند E. coli به دیواره مثانه جلوگیری می کند.
۱۰. کاهش آسیب های عضلانی بعد از ورزش شدید
ورزش شدید می تواند منجر به ضعف و خستگی عضلات شود.
این آسیب تا حدی ناشی از التهاب موضعی و استرس اکسیداتیو در بافت عضلانی شماست.
دمنوش بلوبری ممکن است آسیب هایی را که در سطح مولکولی ایجاد می شود ، کاهش دهد و باعث کاهش درد و کاهش آسیب عضلات شود.
۱۱. تقویت کننده سیستم ایمنی
ویتامین ث باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود زیرا تولید و فعال سازی سلول های سفید خون را تحریک می کند.
گلبول های سفید اصطلاحا سربازهای سیستم ایمنی بدن شما هستند زیرا مستقیماً به مهاجمین خارجی مانند باکتری ها و ویروس ها حمله می کنند.
ویتامین C همچنین یک ضد باکتری و یک ضد انگل خفیف است و به کاهش ابتلا به عفونت کمک می کند. به همین دلیل به سیستم ایمنی بدن اجازه می دهد انرژی بیشتری را برای مبارزه با سایر بیماری ها صرف کند.
سایر آنتی اکسیدان های موجود در برگ و میوه تمشک آبی با از بین بردن ویروس هپاتیت C که با سیروز و سرطان کبد در ارتباط است، از کبد محافظت می کند.
۱۲. جلوگیری از کمبود آب بدن
نوشیدن دمنوش بلوبری ، به ویژه اگر کاملاً گیاهی و فاقد کافئین باشد ، یک روش مفید برای رفع نیازهای روزانه آب بدن است.
بسیاری از متخصصان بهداشت ، نوشیدن ۲ لیتر آب در روز را توصیه می کنند ، که برای برخی از خانم ها و افرادی که به نوشیدنی های طعم دار و شیرین عادت دارند، دشوار است.
دمنوش بلوبری به همراه کمی عسل نوشیدنی بسیار مقوی خواهد بود و می تواند در تامین نیاز آب بدن کمک کند.
عوارض دمنوش بلوبری:
- یکی از فوائد تمشک آبی جلوگیری از لخته شدن خون است که البته اگر از دمنوش بلوبری در دوران قاعدگی استفاده شود می تواند باعث خونریزی بیش از حد در زنان شود. بنابراین توصیه می شود زنان در طول و قبل از قاعدگی از دمنوش بلوبری استفاده نکنند زیرا باعث افزایش خونریزی می شود همچنین بهتر است قبل از جراحی نیز از مصرف این دمنوش خودداری شود.
- تمشک آبی به علت داشتن فیبر بالا می تواند با افزایش حرکت روده ها باعث برطرف شدن یبوست و هضم بهتر غذا شود. اما در عین حال به دلیل داشتن فیبر بالا و زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث نفخ و اسهال شود. در نظر داشته باشید که میزان نیاز روزانه فیبر در خانمها ۲۵ گرم و در آقایان ۳۸ گرم است و یک فنجان تمشک آبی ۳٫۷ گرم است.
- تمشک آبی حاوی سالی سیلیک اسید است و می تواند در افرادی که به این ماده حساسیت دارند، مشکل ایجاد کند. عوارضی که ممکن است در این افراد بعد از مصرف تمشک آبی ایجاد شود شامل، حالت تهوع، استفراغ، رفلاکس معده، نفخ و سردرد باشد.
- با وجود اینکه هیچ گونه عوارضی درباره مصرف تمشک آبی در دوران بارداری گزارش نشده است اما بهتر است از مصرف بیش از حد چای و دمنوش بلوبری در دوران بارداری خودداری کرده و حتما در مورد مقدار مصرف با پزشک متخصص مشورت کنید.
- تمشک آبی می تواند قند خون را کاهش دهد. به همین دلیل ، افراد مبتلا به دیابت که نیاز به مصرف دارو دارند باید قبل از مصرف این میوه و یا مشتقات آن با پزشک خود مشورت کنند.
طرز تهیه انواع دمنوش بلوبری:
۱. دمنوش بلوبری
مواد لازم:
- ۳۵۰ گرم بلوبری
- ۲ لیتر آب
- عسل، شکر و یا خامه به دلخواه
طرز تهیه:
- بلوبری ها را بشویید و هر تمشک آبی له شده و یا گندیده را دور بیاندازید.
- آب را در یک قابلمه بجوشانید. (در صورت تمایل می توانید برگ بلوبری را نیز به آب اضافه کنید.)
- بلوبری ها را به آب داغ اضافه کنید.
- برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بگذارید دم بکشد.
- ظرف را از روی شعله برداشته و بلوبری ها را له کنید تا عصاره آنها خارج شود.
- می توانید نوشیدنی را از صافی رد کنید تا میوه های له شده جدا شوند اما پیشنهاد ما این است که این کار را نکنید چون این نوشیدنی به همراه میوه له شده فواید بیشتری دارد.
- در انتها شکر ، عسل یا خامه را به دلخواه به نوشیدنی خود اضافه کنید.
- می توانید این دمنوش را گرم یا سرد سرو کنید.
۲. دمنوش بلوبری و چای سبز
مواد لازم:
- آب
- چای سبز کیسه ای
- بلوبری
- عسل
- آب لیمو
طرز تهیه:
- ابتدا چای سبز را دم کنید.
- سپس چای سبز، بلوبری، آب لیمو و عسل را در مخلوط کن ریخته و مخلوط کنید.
- مخلوط آماده شده را از یک صافی رد کنید تا پوسته ها و تفاله میوه بلوبری جدا شود.
- این دمنوش را سرد و با تزئین برگ های نعناع سرو کنید.
۳. دمنوش بلوبری و چای سیاه:
- ۱ بسته بلوبری
- یک دوم فنجان آب لیموی تازه
- ۴ فنجان آب
- ۳ عدد چای کیسه ای
- سه چهارم فنجان شکر
طرز تهیه:
- بلوبری را به همراه آب لیمو در یک قابلمه ریخته و روی شعله بگذارید تا به جوش آید.
- بگذارید ۵ دقیقه روی حرارت باشد و مخلوط را هم بزنید.
- بعد از ۵ دقیقه ظرف را از روی حرارت برداشته و بلوبری ها را خوب له کنید.
- سپس محتویات ظرف را از یک صافی رد کنید و آن را کنار بگذارید.
- آب را بجوشانید و کیسه های چای را به مدت ۵ دقیقه در آب جوش قرار دهید. سپس کیسه های چای را بردارید و دور بریزید.
- مخلوط بلوبری را به همراه شکر به چای اضافه کنید و خوب هم مخلوط کنید.
- نوشیدنی نهایی را به یک پارچ تمیز منتقل کنید و در یخچال بگذارید تا خنک شود.
- این دمنوش را سرد و به همراه یخ سرو کنید تا طعم بهتری داشته باشد.
لاغری با دمنوش بلوبری:
به پیشنهاد متخصصان، بهترین دمنوش برای لاغری ترکیب دمنوش بلوبری و چای سبز است. که طرز تهیه آن را در ابتدای این مقاله آورده ایم.
همچنین متخصصان تغذیه پیشنهاد کرده اند که مصرف ۲ تا ۳ دمنوش بلوبری و چای سبز بیشترین تاثیر برای لاغری را خواهد داشت.
زمان مصرف دمنوش بلوبری برای لاغری:
بهترین زمان مصرف این دمنوش برای لاغری قبل از غذا و یا ۳۰ الی ۶۰ دقیقه بعد از غذا است.
منابع: buzzthisviral و myrecipes