دیابت یا بیماری قند هنگامی ایجاد میشود که بدن در برابر انسولین مقاومت کند یا به اندازه کافی تولید نکند.
همین امر باعث عدم تعادل قند خون در بدن میشود.
درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد و معمولا پزشک داروهایی را تجویز میکند که سطح قند خون را کنترل می کند مانند:
- انسولین
- مِتفورمین (گلوکوفاژ، گلومتزا و … )
- سولفونیل اوره
رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و حفظ وزن متعادل، اولین و گاهی مهمترین بخش از کنترل دیابت است.
در کنار این درمانهای پزشکی، افراد مبتلا به دیابت برای بهبود دیابت خود گیاهان و مکملهای بسیاری را امتحان کردهاند.
استفاده از مکمل ها برای درمان دیابت:
همیشه بهتر است غذاهایی که میخورید ویتامین ها و مواد معدنی شما را تأمین کند. با این حال، گرایش بیشتر افراد به سمت داروها و مکملها است.
طبق اعلام انجمن دیابت آمریکا افراد مبتلا به دیابت بیشتر از افراد فاقد این بیماری از مکملها استفاده میکنند.
مهم است که قبل از استفاده از هر نوع مکمل، بیمار با پزشک خود صحبت کند. برخی از این محصولات و مکملها ممکن است با سایر درمانهای پزشکی و داروها تداخل داشته باشند.
بنابراین استفاده از یک محصول طبیعی به معنای این نیست که بیخطر است.
تعدادی از مکملها و مواد طبیعی اثرات امیدبخشی در بهبودی افراد دیابتی نشان دادهاند.
این موارد عبارتند از:
دارچین:
صدها سال است که پزشکان چینی از دارچین با اهداف درمانی استفاده میکنند.
دارچین برای کمک به درمان دیابت نتایج نویدبخشی را نشان میدهد اما مطالعات بیشتری در حال انجام است،
در سال ۲۰۱۱، مقالهای با عنوان “Cinnamon intake lowers fasting blood glucose” درمجله J Med Food چاپ شد که نشان داده بود عصاره دارچین یا خود دارچین به پایین آمدن قند خون ناشتا کمک میکند.
خربزه تلخ:
در کشورهای آسیایی و آمریکای جنوبی از خربزه تلخ برای درمان بیماریهایی با شرایط مرتبط با دیابت استفاده می شود.
اطلاعات زیادی در مورد اثربخشی آن به عنوان درمان دیابت در مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی وجود دارد اما مطالعات بالینی در مورد انسان کافی نیست.
چای سبز:
چای سبز حاوی پلی فنول است که مادهای با خاصیت آنتی اکسیدان می باشد.
مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که آنتی اکسیدان موجود در چای سبز، ممکن است مزایای زیادی برای سلامتی داشته باشد.
از جمله:
• کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی
• پیشگیری از دیابت نوع ۲
• کنترل سطح گلوکز
• فعالیت بهتر انسولین
البته مطالعات روی بیماران دیابتی بهبودی را نشان نداده است.
ویتامین B1 (تیامین):
تیامین جزء ویتامینهای محلول در آب است , بسیاری از مبتلایان به دیابت کمبود تیامین دارند.
کمبود تیامین با بیماریهای قلبی و آسیبهای عروق خونی مرتبط است و ممکن است منجر به ایجاد برخی از عوارض دیابت شود.
مواد غذایی که منبع خوبی برای تامین تیامین محسوب میشوند عبارتند از:
- گوشت ماهی
- برنج قهوهای
- نخود فرنگی سبز
- صدف
- لوبیا چشم بلبلی
- مارچوبه
- تخم کتان
آلفا-لیپوئیک اسید (ALA):
آلفا-لیپوئیک اسید یک آنتی اکسیدان قوی است که سطح قند خون ناشتا و مقاومت به انسولین را کاهش دهد.
از جمله موادی که به عنوان منبع آلفا-لیپوئیک اسید شناخته میشوند عبارتند از:
- سبزیجات مثل اسفناج
- صیفیجات (مثل کلم بروکلی، سیبزمینی، گوجه فرنگی، هویج، چغندر و سبوس برنج)
- گوشت قرمز
- مخمر
منیزیوم:
منیزیم عنصری اساسی در بدن است که به تنظیم فشار خون کمک میکند و همچنین حساسیت به انسولین را تنظیم می نماید.
احتمالا رژیم غذایی منیزیم بالا خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
کروم:
کروم یک عنصر ضروری در بدن است و در سوخت و ساز کربوهیدراتها در بدن نقش دارد.
دوزهای پایین مصرفی برای بیشتر افراد بیخطر است، اما ممکن است که کروم باعث شود قند خون بیش از حد پایین بیاید.
دوزهای بالا نیز منجر به آسیب کلیوی می شود.
دوز مصرفی کروم برای همه افراد یکسان نیست؛ مثلا مردان به میزان بیشتری به کروم احتیاج دارند.
برای تامین میزان کروم روزانه، بهتر است از مواد غذایی استفاده کرد که به عنوان منبع کروم شناخته میشوند.
مواد زیر جزء منابع خوب غذایی برای تامین کروم هستند:
- صیفیجات مثل کلم بروکلی، سیب زمینی و لوبیا سبز
- گوشت مرغ و گاو
- میوهها مثل سیب و موز و آب انگور
- شیر و سایر لبنیات
می توان از مکمل طبیعی بالا برای مدیریت دیابت استفاده کرد اما قبل از آن حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
چرا که ممکن است با داروهای دیابت و قند خون تداخلات داشته باشند. مثلا مصرف مکمل روی (Zinc) میتواند با برخی از داروهای دیابت اثر تداخلی منفی داشته باشد.
منابع: healthline و ncbi و و webmd و myfooddata و webmd