هر آنچه که باید درباره چای اولانگ و خواص طلایی آن بدانید!

چای اولونگ چیست؟

مطالعات زیادی وجود دارد که فواید سلامتی نوشیدن چای را نشان می دهد.مدت زمان مطالعه

مهم نیست که چای را گرم یا سرد سرو کنید در هر حالت چای یک نوشیدنی انرژی بخش، رفع کننده خستگی و نشاط بخش است.

اگر جز آن دسته از افراد هستید که آب را یک نوشیدنی بی طعم و بسیار ساده می دانند و دنبال یک نوشیدنی جدید و البته مفید می گردید، چای اولانگ (Oolong tea) می تواند پیشنهاد خوبی باشد.

در ترجمه به زبان فارسی این چای به صورت اولونگ نیز ترجمه شده است و در اینجا از هر دو نام آن استفاده می کنیم.

در این مقاله سعی داریم تا یک نوشیدنی نسبتا جدید به نام چای اولانگ را به شما معرفی کنیم همچنین در انتها طرز تهیه دو نوشیدنی خنک با چای اولونگ و مناسب روزهای گرم تابستان را برای شما آورده ایم.

معنی اسم چای اولانگ:

چای اولانگ یا (Wu-lung) از چین سرچشمه گرفته و در واقع از دو کلمه به معنی “سیاه” و “اژدها” گرفته شده است و به معنی اژدهای سیاه است.

این اسم بیشتر به خاطر شکل برگ های چای اولانگ بعد از فرآوری چای است.

در ایران نیز چای اولانگ به علت رنگ خاصش بعد از دم کردن به چای طلایی نیز معروف است.

تاریخچه چای اولانگ:

تاریخچه چای اولانگ با افسانه همراه است و تاریخچه ای رازآلود دارد.

با اینکه افسانه های زیادی در مورد آوردن این چای توسط اژدها و یا سیمرغ وجود دارد اما هیچکس به طور دقیق نمی داند که چطور و چه زمانی این چای تولید شده است.

حداقل قدمت این چای به ۱۰۰ سال پیش و یا حتی بیشتر باز می گردد.

۰منشا اولیه آن در استان فوجیان چین است.

در استان فوجیان کوه Wuyi و استانAnxi را منبع اصلی تولید چای اولانگ می دانند.

چای اولانگ در طول سلطنت خاندان Qing در چین محبوب شد و با معرفی چای اولونگ توسط Ti Quan Yin (یا الهه رحمت) به امپراطور Qian Lung به اوج محبوبیت خود رسید.

این دوره همزمان بود با به وجود آمدن تشریفات خاص سرو کردن چای که در آن دوره نقش موثری در فرهنگ چین گذاشت.

یکی از این تشریفات این بود که چای اولانگ در قوری های مخصوص دست ساز از خشت گلی بنفش به نام قوری های Yixing دم می شد.

جالب است که بدانید در آن دوره در چین برای هر نوع چای یک قوری مخصوص وجود داشت تا عطر و طعم چای های مختلف با هم ترکیب نشود.

بعد از این دوره افسانه ای و در طول قرن نوزدهم تولید چای اولانگ در تایوان نیز شروع شد.

چای اولانگ چیست؟

چای اولانگ از برگ، جوانه ها و ساقه گیاه Camellia sinensis تهیه شده و اصطلاحا نیمه اکسید شده است به همین دلیل به آن طعم خاصی بین چای سیاه و چای سبز می دهد.

Camellia sinensis نام علمی گیاه چای است که انواع چای از آن تهیه می شود.

برگ چای اولانگ حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیبی از کاتچین (Catechin) و کافئین است که با رادیکال های آزاد مبارزه می کند.

کاتچین نوعی آنتی اکسیدان طبیعی است و یک متابولیت ثانویه در بعضی گیاهان به خصوص گیاه چای است.

طرز تهیه چای اولانگ:

اگر برگهای چای را به طور کامل اکسیده کنند چای سیاه به دست می آید.

اگر برگ های چای کمتر اکسید شود به آن چای سبز می گویند.

حالت بین این دو یعنی برگ های چای که نیمه اکسیده شده اند را چای اولانگ می گویند.

  1. اندکی پس از برداشت برگ های چای آنها را در آفتاب نیمه اکسید کرده و سپس در سایه خشک می کنند.
  2. سپس برگ های چای را در طول شب و طی چند مرحله گرما داده و اصطلاحا بو می دهند.
  3. این چای اغلب بر روی ذغال سنگ یا چوب فرآوری می شود که طعم بی نظیری به آن می بخشد.
  4. سرانجام ، برگها به شکل هایی شبیه اژدهای سیاه ریز پیچیده می شوند.

ارزش غذایی چای اولانگ:

در اینجا ارزش غذایی ۱ وعده چای اولانگ آورده شده است.

• کالری: ۹۰
• چربی: ۰ گرم
• کلسترول: ۰ میلی گرم
• سدیم: ۱۰ میلی گرم
• کلسیم: ۴٪
• کل کربوهیدرات ها: ۲۵ گرم
ویتامین ث: ۱۰۰%

طبع چای اولانگ چیست؟

چای اولونگ طبع سردی دارد و بهتر است به همراه موادی با طبع گرم از جمله عسل سرو شود.

خواص چای اولانگ در طب سنتی:

طبق طب سنتی چین چای اولونگ برای موارد زیر مصرف می شده است:

  • جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • کاهش تحریکات پوستی
  • کاهش کلسترول
  • برای اسپاسم های تنفسی
  • تنظیم دمای بدن
  • بهبود سوخت و ساز چربی

چای اولانگ چه عطر و مزه ای دارد؟

بسته به درجه اکسیداسیون چای اولونگ سه نوع مختلف دارد:

اولانگ تازه: اکسیداسیون کم، برگ های چای سبز و تازه هستند و عطری شبیه گل دارد.
اولانگ شیرین: اکسیداسیون متوسط، با طعم شیرین و میوه ای و عطری شبیه عسل.
اولانگ تیره: بالاترین حد اکسیداسیون چای اولانگ، شکل ظاهری تیره و چوبی با طعم تند و رایحه قوی

چای اولانگ چه رنگی است؟

رنگ چای بعد از دم کردن بستگی به درجه اکسیداسیون چای دارد.

هرچه چای کمتر اکسید شده باشد رنگ روشن تری دارد و هر چه بیشتر اکسید شده باشد رنگ تیره تر و قهوه ای یا نارنجی دارد.

به این ترتیب چای اولانگ بعد از دم شدن رنگی طلایی و بین چای سبز و چای سیاه دارد.

خواص چای اولانگ:

۱. تقویت متابولیسم و کاهش وزن

چای اولانگ با بالا بردن متابولیسم بدن، به شما کمک می کند تا تا دو ساعت پس از نوشیدن آن چربی ها را سریعتر بسوزانید.

همچنین حاوی پلی فنول هایی است که قادر به جلوگیری از آنزیم های سازنده چربی هستند.

این بدان معنی است که شما می توانید با چای اولونگ وزن کم کنید البته تا زمانی که آن را با شکر تصفیه شده و شیرین کننده های مصنوعی ترکیب نکنید.

یک مطالعه در موش ها نشان داد موش هایی که عصاره چای اولانگ را دریافت می کنند در حالی که رژیم غذایی با چربی و قند زیاد تغذیه می شوند، نسبت به موش هایی با همان رژیم غذایی اما بدون مصرف عصاره چای، چربی شکمی کمتری دارند.

یک مطالعه در بزرگسالان چاق تأثیر مصرف چای اولانگ بر وزن بدن را مورد بررسی قرار داد.

شرکت کنندگان در این مطالعه چهار بار در روز ۳۰۰ میلی لیتر چای اولونگ نوشیدند.

پس از ۶ هفته ، بیش از نیمی از شرکت کنندگان بیشتر از ۱ کیلوگرم وزن کم کرده و چربی های اضافه شان را سوزانده بودند.

اگر مزه طبیعی چای اولانگ را دوست ندارید می توانید مقدار کمی عسل، شربت افرا، استویا یا شهد آگاو را استفاده کنید که همه حاوی قند طبیعی و سالم هستند.

۲. کاهش کلسترول و بیماری های قلبی:

چای اولانگ به عنوان کاهش دهنده سطح کلسترول و تقویت کننده سلامت قلب شناخته شده است.

از آنجا که این چای نیمه اکسیده شده است به اندازه کافی حاوی پلی فنول است و قادر به فعال کردن آنزیم لیپاز است که به حل کننده چربی در بدن مشهور است.

در واقع آنزیم لیپاز چربی ها را هیدرولیز می کند.

محققان در چین دریافتند که افرادی که حداقل ۱ فنجان چای اولونگ در هفته می نوشند خطر افزایش کلسترول، تری گلیسیرید، LDL یا کلسترول بد خون را کاهش می دهد.

در مورد افرادی که مقادیر مشابه چای سبز و سیاه نیز می نوشند همین موضوع نیز صدق می کند.

در یک مطالعه دیگر بر روی زنان و مردان ژاپنی، تأثیر مصرف قهوه، چای سبز، چای سیاه و چای اولونگ بر خطر ابتلا به بیماری های قلبی مورد بررسی قرار گرفت.
محققان دریافتند مردانی که روزانه ۱ یا بیشتر فنجان چای اولانگ می نوشند کمتر به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.

۳. افزایش هوشیاری

این نوشیدنی داغ به عنوان یک احیا کننده طبیعی هوشیاری و عملکرد ذهنی شما عمل می کند زیرا حاوی کافئین است.

اگر به کافئین حساس هستید ، مراقب باشید و مصرف خود را به یک فنجان در روز محدود کنید و یا در هفته بیشتر از چند بار مصرف نکنید.

۴. کمک به هضم غذا

چای اولانگ می تواند به هضم غذا برای کسانی که به کافئین حساس نیستند کمک کند.

چای دستگاه گوارش را قلیایی می کند و باعث کاهش التهاب در افراد مبتلا به رفلاکس اسید معده و زخم معده می شود.

از آنجا که چای اولونگ اثر ضد عفونی کنندگی نیز دارد می تواند باکتری های مضر روده را از بین ببرد.

همچنین طعم ملایم و گس آن می تواند باعث تسکین معده شود.

۵. بهبود سلامت مو

به دلیل سطح بالای آنتی اکسیدان، شست و شوی موها با آب برگ های چای اولانگ می تواند از ریزش مو جلوگیری کند.

همچنین شست و شوی مداوم موها با چای اولونگ باعث ضخیم تر، براق تر و نرم تر شدن موها خواهد شد.

۶. بهبود وضعیت پوست

اگزما اغلب همراه با آلرژی یا حساسیت ایجاد می شود.

چای اولانگ قادر به سرکوب اگرما و واکنش های آلرژیک است زیرا با رادیکال های آزاد مبارزه می کند که یکی از فوائد درمانی آنتی اکسیدان های موجود در آن است.

همچنین آنتی اکسیدانهای موجود در این چای  برای جوان سازی پوست بسیار مفید است.

نوشیدن چای اولونگ روند پیری را بسیار کند کرده و یک نوشیدنی مناسب برای به تعویق انداختن روند پیری است.

۷. تثبیت کننده قند خون

مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ می توانند از نوشیدن چای اولانگ برای کاهش و کنترل قند خونشان استفاده کنند.

با نوشیدن این چای قند خون افراد به سطح سالم کاهش پیدا کرد.

کاهش قند خون به علت وجود آنتی اکسیدان ها در آن است که از پلی فنول ها به دست می آید و در متابولیسم قند نقش دارند.

۸. جلوگیری از پوسیدگی دندان

چای اولانگ و چای سبز دندانها را از اسید تولید شده توسط باکتری های خاص محافظت می کنند.

تولید اسید و رشد باکتری ها هر دو توسط چای اولونگ مهار می شود به این معنی که در جلوگیری از پوسیدگی دندان و ایجاد پلاک موثر است.

فلوراید عنصری است که اغلب برای جلوگیری از پوسیدگی دندان به آب آشامیدنی ، خمیر دندان و دهانشویه اضافه می شود.

برگ های چای به طور طبیعی حاوی فلوراید هستند. بنابراین نوشیدن آن می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.

فلوراید اضافی می تواند مضر باشد ، اما نوشیدن متعادل (۴ فنجان) چای اولونگ در روز برای بیشتر بزرگسالان بی خطر است.

۹. جلوگیری از پوکی استخوان

چای اولانگ می تواند از استخوانهای شما محافظت کرده و از پوکی استخوان جلوگیری کند.

کسانی که به طور مداوم چای اولونگ می نوشند احتمالاً کمتر تراکم مواد معدنی استخوان خود را از دست می دهند.

در واقع نوشیدن این چای به حفظ مواد معدنی غذاهای سالم مصرف شده کمک می کنند.

همچنین کشف شده است که چای اولونگ حاوی منیزیم و کلسیم در برگهای خود است.

۱۰. تقویت سیستم ایمنی

چای اولانگ علاوه بر خاصیت ضد سرطانی، در حفظ سیستم ایمنی نیز موثر است.

خاصیت ضد سرطانی آن به علت وجود ترکیباتی به نام فلاونوئیدها است.

این ترکیبات آنتی اکسیدان هایی هستند که از آسیب سلولی جلوگیری می کنند و در چای اولونگ به وفور وجود دارد.

همچنین تولید پروتئین های ضد باکتریایی در افرادی که چای اولانگ می نوشند بسیار بیشتر است که نشان دهنده واکنش ایمنی قوی هنگام مبارزه با عفونت است.

۱۱. دیابت

برخی از مطالعات نشان داده اند که نوشیدن ۳ یا بیشتر فنجان چای اولونگ در روز باعث کاهش و کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ می شود.

۱۲. سرطان:

محققان تایوانی ارتباط بین نوشیدن چای اولونگ و خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو را بررسی کردند.

مصرف روزانه هر فنجان چای اولانگ باعث کاهش ۴ درصدی در ابتلا به سرطان دهان و گلو می شود. اما لازم به ذکر است که از نظر آماری این نتایج معنی دار نبود.

یک مطالعه دیگر در زنان چینی نشان داد که نوشیدن اولانگ با کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان ارتباط دارد.

خرید چای اولانگ:

چای اولانگ را می توان در اکثر فروشگاه های مواد غذایی یافت.

با توجه به انواع مختلف آن چند توصیه مهم برای انتخاب بهترین چای اولانگ به شما پیشنهاد می کنیم:

  • اطمینان حاصل کنید که برگ های چای خشک، سفت، شکننده (ترد) و براق هستند.
  • اگر  نوشیدنی چای سفارش داده اید توجه کنید که نوشیدنی شما باید به رنگ کهربایی یا طلایی باشد.
  • به یاد داشته باشید که چای اولونگ همواره نسبت به سایر چای ها طعم و عطری ملایم و نرم دارد.

چه مقدار چای اولانگ باید بنوشم؟

از آنجا که چای اولانگ حاوی کافئین است، ضروری است که این چای را در حد اعتدال مصرف کنید.

از این رو توصیه می شود که در روز دو فنجان چای اولونگ مصرف شود. در صورت امکان یکی صبح و دیگری بعد از ظهر.

به این ترتیب اختلالی در روند خواب شبانه شما ایجاد نمی شود.

نحوه مصرف چای اولانگ:

ساده ترین راه این است که به مقدار یک قاشق چای خوری چای اولانگ را در قوری ریخته و آب جوش را اضافه کنید.

سپس، به مدت ۲-۵ دقیقه بگذارید دم بکشد.

البته زمان دم کشیدن چای بستگی به این دارد که چقدر می خواهید عطر و طعم چای قوی باشد.

اگر چای یخی (Ice tea) را دوست دارید و کمی تنوع در طعم چای را می خواهید با طرز تهیه دو نوشیدنی خنک با چای اولانگ آشنا شوید:

طرز تهیه چای لیموناد اولانگ

مواد لازم:

  • ۶ فنجان آب
  • ۶ کیسه چای اولونگ
  • یک چهارم فنجان آب لیمو تازه
  • ۲-۳ قاشق چای خوری استویا (اختیاری) به عنوان شیرین کننده

مراحل:

  1. کیسه های چای را در حدود ۵ دقیقه در آب جوش بگذارید تا دم بکشد.
  2. کیسه های چای را برداشته و آب لیمو تازه را اضافه کنید.
  3. نوشیدنی را به مدت ۲ تا ۳ ساعت در یخچال بگذارید تا خنک شود و یا با اضافه کردن یخ به آن سرو کنید.
  4. می توانید از پودر استویا به عنوان شیرین کننده و یا عسل نیز استفاده کنید.

طرز تهیه چای اولانگ و هلو

مواد لازم:

  • ۶ فنجان آب
  • ۴ عدد کیسه چای اولونگ
  • ۲ عدد هلو رسیده ، پوست کنده و له شده
  • استویا (اختیاری)

مراحل:

  1. کیسه های چای را در حدود ۵ دقیقه در آب جوش دم کنید.
  2. سپس کیسه های چای را برداشته و نوشیدنی را به مدت ۱ تا ۲ ساعت در یخچال قرار دهید.
  3. هلوها را له کرده و مخلوط کنید تا یکدست شوند.
  4. پوره هلو و استویا را به چای سرد اضافه کرده و هم بزنید. به جای استویا می توانید از عسل هم استفاده کنید.
  5.  در صورت تمایل می توانید نوشیدنی تان را با یخ و یک تکه اضافی هلو تزئین کرده و سرو کنید.

خطرات و ملاحظات در استفاده از چای اولانگ:

مصرف زیاد کافئین می تواند منجر به عوارض جانبی از جمله سردرد ، اضطراب ، سندرم روده تحریک پذیر ، ضربان قلب نامنظم و التهاب شود.

مصرف بیش از حد چای اولانگ می تواند معده را ناراحت و اثر بخشی داروها را کاهش دهد.

اگر باردار هستید، شیردهی می کنید و یا به هر دلیلی مصرف کافئین از طرف پزشک برای شما ممنوع شده است، قبل از مصرف چای اولانگ ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد چای اولانگ می تواند بر جذب آهن خون تأثیر بگذارد و آهن خون را کاهش دهد.

برخی محققان دریافتند که کودکانی که چای می نوشند احتمالاً آهن کمتری دارند.

بهتر است که چند ساعت بعد از وعده های غذایی چای بنوشید تا تأثیری بر جذب آهن نداشته باشد.

اگرچه چای اولانگ حاوی کافئین کمتری نسبت به قهوه است، اما افرادی که به کافئین حساس هستند باید میزان مصرف خود را محدود کنند.

عوارض جانبی مصرف بیش از حد چای اولانگ:

ابوعلی سینا جمله ای بسیار زیبا دارد که بر نقش اعتدال در مصرف هر چیز تاکید می کند:

“فرق بین سم و دارو در دوز مصرفی آنهاست.”

بنابراین افراط و تفریط در مصرف هر چیز منجر به عوارض ناخوشایند می شود و چای اولانگ نیز از این قضیه مستثنی نیست.

نوشیدن مقادیر زیاد آن به دلیل داشتن کافئین ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.

این عوارض جانبی می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد و شامل سردرد ، تحریک عصبی ، مشکلات خواب ، استفراغ ، اسهال ، تحریک پذیری ، ضربان قلب نامنظم ، لرزش ، سوزش قلب ، سرگیجه ، زنگ زدن در گوش ، تشنج و سر گیجه است.

ممکن است مصرف زیاد چای اولونگ در افراد باعث ایجاد وابستگی شود.

چه موادی را نباید به همراه چای اولانگ مصرف کنیم؟

آمفتامین ها را با چای اولونگ مصرف نکنید.

داروهای محرک مانند آمفتامین ها، واکنش های سیستم عصبی را سریع تر می کنند.

تحریک سیستم عصبی می توانند باعث ایجاد احساس لرز و افزایش ضربان قلب شود.

به همین دلیل مصرف چای اولانگ به همراه داروهای محرک ممکن است باعث مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون شود.

از مصرف داروهای محرک به همراه آن خودداری کنید.

کوکائین و افدرین با چای اولونگ تداخل دارد.

کوکائین هم مانند آمفتامین ها باعث تسریع در واکنش های سیستم عصبی می شود.

مصرف همزمان چای اولانگ و کوکائین باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود.

کافئین (موجود در چای اولونگ) و افدرین هر دو محرک سیستم عصبی هستند.

به همین دلیل مصرف همزمان این دو ممکن است باعث تحریک بیش از حد و عوارض جانبی جدی و مشکلات قلبی شود.

منابع webmd و medicalnewstoday و lifehack و theteamakers و thriveglobal و teabox

شما همچنین ممکن است مانند

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.