بهار نارنج شکوفه معطر گیاه نارنج (شکوفه نارنج) است. که در موارد ذیل کاربرد گسترده ای دارد:
- صنعت عطر و ادکلن
- آشپزی
- تولید آب بهار نارنج
- تولید روغن بهار نارنج
- دمنوش بهار نارنج
برگها و شکوفه های بهار نارنج معمولا به صورت طبیعی یا به شکل صنعتی خشکانیده شده و برای مصارف مختلف عرضه می شود، اما در این بین بهار نارنج تازه نیز به فراوانی در زمینه های مختلف استفاده می شود.
بهار نارنج علاوه بر ایران در دیگر نقاط جهان نیز تولید و مصرف می شود.
مراکش،الجزایر، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا و تونس از جمله کشورهای مطرح در این زمینه هستند.
در این متن به چای بهار نارنج، طرز تهیه آن و فواید و عوارض جانبی آن می پردازیم.
خواص چای بهار نارنج:
۱. مقابله با اختلالات خواب:
مهم ترین خاصیت چای بهار نارنج بهبود اختلالات خواب است.
این نوشیدنی به عنوان یک مسکن و آرام بخش عمل می کند و با از میان رفع سردرد، دلشوره و دیگر موانع خواب برای افرادی که از مشکلات کم خوابی و بی خوابی رنج می برند گزینه مناسبی به شمار می رود.
حتی رایحه این گیاه نیز خاصیت آرامش بخش دارد لذا افرادی که از خواب نامتعادل خود گله دارند می توانند این چای دلنشین را تهیه کرده و چند دقیقه پیش از خواب میل کنند.
همچنین ریختن چند قطره از چای غلیظ بهار نارنج بر روی بالش به تداوم خوابی آرام کمک می کند.
۲. کاهش سطح دلشوره و اضطراب:
تعدادی از ترکیبات بهار نارنج عبارتند از:
- ویتامین ث
- کاروتن
- فلاونوئیدها
این ترکیبات سودمند پس از تهیه چای از ساختار گیاه بهار نارنج خارج شده و به داخل آب نفوذ می کنند.
ترکیبات یاد شده در کاهش سطح اضطراب فرد نقش مهمی دارند؛ بدین ترتیب چای بهار نارنج می تواند در روزهای پر تنش و استرس زا به عنوان یک آرام بخش طبیعی شما را همراهی کند.
۳. برطرف کننده درد شکم در دوران قاعدگی:
اکثر بانوان از شکم دردهای ممتد و آزاردهنده دوره قاعدگی شکایت میکنند.
یکی از توصیه های کارساز به این دسته از خانم ها دم کردن بهار نارنج و نوشیدن منظم آنست چرا که با خاصیت تسکین دهندگی خود این دردها را تخفیف می دهد.
۴. تسکین سردرد:
عطر، طعم و ترکیبات نهفته در چای بهار نارنج به سرعت سردرد را خاتمه می دهد.
۵. مقابله با مشکلات گوارشی:
در طب سنتی چای بهار نارنج همواره برای درمان مشکلات گوارشی و سوءهاضمه توصیه میگردد.
۶. درمان بیماریهای مرتبط با فصول سرد:
چای بهار نارنج علاوه بر میزان بالای ویتامین ث قدرت ضدباکتریایی بالایی هم دارد.
در صورتی که به سرماخوردگی، آنفولانزای با علائم خفیف و سرفه های مکرر مبتلا هستید، با گنجاندن چای بهار نارنج در برنامه غذاییتان می توانید بدون استفاده از داروهای شیمیایی خود را درمان کنید.
توجه داشته باشید که افزودن یک قاشق عسل به این چای خاصیت درمانی آن را دو چندان می کند.
۷. کاهش سطح کلسترول
بهار نارنج دارای میزان بالایی از ترکیبی به نام پکتین است. یکی از اعمال قابل توجه پکتین تعدیل سطح کلسترول می باشد،
مصرف چای بهار نارنج در کنار یک رژیم غذایی مناسب و تمرینات ورزشی می تواند به کاهش وزن و کلسترول شما کمک کند.
۸. بهبود عملکرد روده ها
۹. تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل عفونتهای باکتریایی
عوارض جانبی چای بهار نارنج:
مصرف هر ماده ای در مقادیر خیلی زیاد می تواند عوارضی به دنبال داشته باشد، چای بهار نارنج نیز از این قاعده مستثنی نیست.
- در بهار نارنج ترکیبات ناسازگار با کافئین (الکل و ترپن) وجود دارد. مصرف چای بهارنارنج به همراه خوراکیهای دارای کافئین زیاد می تواند احتمال ابتلا به فشار خون بالا و سکته های قلبی را افزایش دهد.
- نوشیدن چای بهار نارنج به هیچ عنوان به مادران باردار توصیه نمی شود.
- افرادی که به مرکبات آلرژی دارند بایستی در مصرف این نوشیدنی احتیاط لازم را داشته باشند.
به طور کلی اگر بیماری و مشکل خاصی دارید و یا با نوشیدن چای بهارنارنج تغییرات ناخوشایندی در وضعیت سلامتتان رخ می دهد بهتر است در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
خواص دمنوش چای سبز و بهار نارنج:
همانطور که از نام آن پیداست این چای، ترکیبی از چای سبز و بهار نارنج است و خواص دمنوش چای سبز و بهار نارنج تلفیقی از خواص هر دو جزء آن می باشد.
۱. ممانعت از سرطان
این خاصیت از این چای ترکیبی به وجود پلی فنولها در چای سبز و وجود فلاونوئیدها در بهارنارنج مربوط است که با مهار رشد سلولهای سرطانی یا کشتن آنها به ایجاد این ویژگی منجر می شوند.
۲. مفید برای قلب
در تحقیق چند ساله و گسترده ای که در ژاپن بر روی ۴۰۰۰۰ نفر (بین ۴۰ تا ۷۹ سال) انجام شد مشخص شد در افرادی که روزانه حداقل پنج فنجان چای سبز می نوشند نسبت به افرادی که کمتر از یک فنجان می نوشند یا اصلا نمی نوشند خطر مرگ بر اثر بیماری های قلبی و عروقی بسیار کمتر است.
از طرفی هم چای سبز و بهار نارنج هر دو با خاصیت کاهندگی میزان کلسترول به سلامت قلب و عروق کمک می کنند.
۳. کمک به کاهش وزن
دمنوش چای سبز و بهار نارنج در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم انتخاب مناسبی برای کاهش وزن به شمار میرود.
۴. درمان سرما خوردگی
۵. مقابله با افسردگی
۶. بهبود ناراحتی های پوستی
دمنوش چای سبز و بهار نارنج با تحریک تشکیل سلولهای پوستی جدید و مهار التهابات پوستی به سلامت پوست کمک می کند.
۷. ارتقای سلامت روح و روان
۸. رفع سوءهاضمه و بهبود عملکرد گوارشی
آشنایی با ۴ روش تهیه چای بهار نارنج:
روش اول تهیه دمنوش بهار نارنج:
مزیت این روش بهره مندی از طراوت و تازگی بهار نارنج است.
اگر به درخت نارنج دسترسی دارید و خود قصد چیدن بهار نارنج دارید بهتر است بدانید که بهترین زمان برای چیدن بهار نارنج صبح زود است.
مواد لازم:
- بهار نارنج های تازه چیده شده
- چند فنجان آب
دستور تهیه:
- بهار نارنج ها را به دقت بشویید.
- ۴ فنجان آب در کتری ریخته و حرارت دهید.
- پس از اینکه آب به جوش آمد، بهار نارنج های شسته شده را به آن بیفزائید و در کتری را بگذارید.
- حرارت دهی را تا دو دقیقه دیگر ادامه دهید.
- شعله را خاموش کرده، دمنوش را از صافی عبور دهید و نوش جان نمایید.
روش دوم تهیه دمنوش بهار نارنج:
در این روش شما شانس آن را دارید که چای بهار نارنج را در هر فصلی از سال تهیه کنید چرا که با خشک کردن بهار نارنج می توانید آن را برای مدت طولانی ذخیره کنید.
همانطور که اشاره شد در این روش بهار نارنج باید خشک شده باشد.
اگر نحوه خشک کردن بهار نارنج را نمی دانید می توانید در انتهای همین مطلب آن را فرا بگیرید.
دستور تهیه:
- چند فنجان آب در کتری ریخته و حرارت بدهید تا به جوش آید.
- به ازای هر فنجان آب یک قاشق چایخوری از بهار نارنج خشک را افزوده و حرارت دهی را تا یک دقیقه دیگر ادامه دهید.
- پس از خاموش کردن شعله اندکی صبر کنید تا رنگ دمنوشتان به زرد روشن تغییر کند.
- چای را از صافی عبور داده و نوش جان کنید.
- برای طعم بخشی به چای می توانید کمی عسل یا شکر بدان بیفزایید.
روش سوم تهیه دمنوش بهار نارنج:
مواد لازم:
- ۲ شاخه فرنجمشک (در صورت عدم دسترسی می توانید از بادرنجبویه یا نعناع استفاده کنید.)
- ۳ قاشق غذاخوری بهار نارنج خشک شده
- ۱ چوبه دارچین بزرگ
- ۱ قاشق چایخوری آب بهار نارنج (موجود در مراکز خرید)
- شکر به مقدار دلخواه
دستور تهیه:
- شاخه های فرنجمشک را شسته و بتکانید تا خشک شود.
- برگها را از ساقه جدا کرده، تعدادی از آن ها را برای تزئین نهایی کنار بگذارید و الباقی را به خوبی ریز کرده و در یک کاسه بریزید.
- بهار نارنج را اضافه کنید.
- چوبه دارچین را به ۳ قسمت تقسیم نموده و یکی از آنها را به محتویات کاسه بیفزائید.
- حدود ۵۰۰ میلی لیتر آب جوش در کاسه بریزید.
- ٫روی کاسه را پوشانده و ۶ تا ۸ دقیقه صبر کنید.
- مخلوط فوق را از صافی عبور داده و در فنجان های خود بریزید.
- هر کدام از فنجان ها را با برگ فرنجمشک و قطعه ای دارچین تزئین کنید.
روش تهیه چای سرد بهار نارنج به سبک مراکشی(Iced tea)
مواد لازم:
- ۴ فنجان آب
- ۴ قاشق چایخوری چای سبز
- ۲۰ عدد بهارنارنج تازه
- ۲۰ عدد برگ نعناع
- یک چهارم فنجان شکر
دستور تهیه:
- آب، چای سبز، بهارنارنج و برگ های نعناع را به داخل کتری ریخته و روی شعله زیاد حرارت دهید.
- پس از اینکه محتویات کتری به جوش آمد شعله را خاموش کرده و پنج دقیقه منتظر بمانید.
- چای تهیه شده را از صافی گذرانیده و به پارچ منتقل کنید.
- شکر را به چای افزوده و هم بزنید تا کاملا حل شود.
- دمنوش را به مدت حداقل یک ساعت در یخچال قرار دهید.
- هنگام سرو چند تکه یخ به داخل دمنوش انداخته و با برگهای نعناع، ورقه لیموی تازه، ورقه نارنج یا پرتقال و یا با شکوفه های بهار نارنج تزیین کنید.
خشک کردن بهار نارنج:
- بهار نارنج های تازه چیده شده را جمع آوری کرده و به دقت با آب سرد بشویید.
- مکان مناسبی را برای خشک کردن آن ها در نظر بگیرید، این مکان باید دور از تابش مستقیم خورشید باشد تا طعم و عطر بهار نارنج حفظ شود.
- بهار نارنج ها را با فاصله از هم پهن کنید.
- خشک کردن بهار نارنج بسته به درصد رطوبت محیط ممکن است چند روز طول بکشد.
- زمانی می توانید از خشک شدن بهارنارنج ها مطمئن شوید که رنگ آنها به قهوه ای تغییر کرده و بافتی ترد و شکننده پیدا کرده باشند.
- اکنون می توانید این محصول خانگی و سالم را برای مدت طولانی نگهداری کنید.
- برای نگه داری بهار نارنج های خشک شده را داخل یک شیشه در دار ریخته و در آن را سفت ببندید و در جای تاریک و خنک (ترجیحا یخچال) قرار دهید.
منابع staynaturally و medicalnewstoday و gardenbetty و eatsmarter