انواع چای زعفران (طرز تهیه, خواص و مضرات)

خواص و فواید زعفران بسیار زیادند و برای بهره مندی از آن راه های زیادی وجود دارد.مدت زمان مطالعه

می توانید از زعفران در تهیه غذاهای مختلف استفاده کنید یا آن را به صورت چای زعفران یا زعفران دم کرده میل نمایید.

با اینکه زعفران طعم بسیار خوشایندی دارد، طعم تلخ و شیرین آن با تمامی غذاها سازگار نیست. برای بهره مندی از خواص زعفران، این ادویه بایستی جزو رژیم غذایی روزانه شما باشد.

یکی از بهترین راه ها برای گنجاندن زعفران در رژیم غذایی روزانه، مصرف چای زعفران است.

این چای طعم بسیار مطبوعی دارد و می تواند خواص بسیاری برای سلامتی داشته باشد.

خواص چای زعفران:

اکثر مواردی که به عنوان خواص و فواید زعفران می دانیم در مورد چای آن نیز صادقند.

در این مطلب به بعضی از مهم ترین فواید چای زعفران برای سلامتی اشاره می کنیم.

  1. ضد افسردگی

در گذشته افراد نمی دانستند چرا بعد از مصرف غذاهای حاوی زعفران بیشتر می خندند، اما علم نشان داده است که دو مورد از ترکیبات موجود در زعفران -سافرانال و کروسین- می توانند میزان دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین مغز را تنظیم کنند.

این مواد، مواد نوروکمیکالی (Neurochemical یا شیمی عصبی) هستند که می توانند در تقویت روحیه افراد نقش داشته باشند.

طبق یافته های یک پژوهش، زعفران می تواند در درمان افسردگی خفیف تا ملایم به اندازه داروی ضد افسردگی فلوکستین مؤثر باشد.

پژوهش دیگری نشان می دهد که زعفران علایم افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (Major depressive disorder) را کاهش داده است.

به این ترتیب این ادویه می تواند در افرادی که بدنشان داروهای ضدافسردگی را نمی پذیرد جایگزین مناسبی برای این داروها باشد.

  1. بهبود سلامت قلب

یکی دیگر از خواص چای زعفران کمک به بهبود سلامت قلب است.

زعفران سرشار از پتاسیم است و این ماده به باز کردن رگ ها و کاهش فشار خون کمک می کند. کروسین که یکی دیگر از ترکیبات موجود در زعفران است به تنظیم میزان کلسترول در خون کمک کرده و به نوبه ی خود احتمال حمله قلبی را کاهش می دهد.

محققان بر این باورند که خواص آنتی اکسیدانی این چای می تواند به مقابله با بیماری های قلبی کمک کند.

  1. کمک به گوارش و کاهش دردهای شکمی

یکی دیگر خواص چای زعفران کاهش دردهای شکمی است.

می خواهید از شر معده درد خلاص شوید؟ کمی چای زعفران برای خودتان تهیه کنید و تأثیر آن را مشاهده کنید.

این چای می تواند به درمان دل درد و نفخ کمک کند.

اگر نفخ دارید از خوردن همزمان زعفران و شیر خودداری کنید زیرا وضعیت تان را بدتر می کند.

برای پیشگیری از نفخ هر روز صبح کمی چای زعفران بنوشید.

این چای دردهای خفیف و حاد را کاهش می دهد و مصرف مرتب آن می تواند از بروز این دردها جلوگیری کند.

  1. مقابله با سرطان

زعفران سرشار از مواد آنتی اکسیدان و فلاونوئید است.

آنتی اکسیدان ها از بدن در مقابل مواد مضر محافظت می کنند.

فلاونوئیدها مواد شیمیایی موجود در گیاهان هستند که به گیاه کمک می کنند از خود در مقابل قارچ و بیماری محافظت کند.

  1. کمک به بهبود الگوی خواب

یکی از خواص چای زعفران این است که به بهبود کیفیت خواب کمک می کند.

اگر شب ها بی قرار هستید و خوب نمی خوابید، یکی از راه های پیش رو این است که قبل از خواب کمی چای زعفران بنوشید.

زعفران به دلیل خواص آرامبخش خود به درمان بی خوابی کمک می کند.

  1. تقویت حافظه

محققان بر این باورند که کروسین و کروستین موجود در زعفران می تواند به یادگیری و بهبود عملکرد حافظه کمک کند.

نتایج پژوهش ها نشان می دهند که زعفران می تواند به درمان بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند.

  1. درمان سندروم پیش از قاعدگی

یکی از فواید چای زعفران برای زنان کمک به برطرف کردن علایم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) است.

سندروم پیش از قاعدگی که معمولاً یک تا دو هفته قبل از قاعدگی در زنان ایجاد می شود، می تواند علایم ناراحت کننده زیادی را مانند نوسانات خلقی و مشکلات جسمی ایجاد کند.

بعضی از زنان بیش از سایرین از علایم این سندروم رنج می برند.

زنانی که به دنبال تسکین این علایم هستند اما نمی خواهند به داروهای شیمیایی روی بیاورند می توانند از این چای استفاده کنند.

  1. کنترل فشار خون بالا

یکی از فواید چای زعفران پایین آوردن فشار خون است.

کروستین موجود در زعفران به کاهش فشار خون کمک می کند.

مصرف مرتب چای زعفران شما را از شر فشار خون بالا خلاص می کند.

  1. تقویت کننده میل جنسی

می توان از چای زعفران به عنوان تقویت کننده میل جنسی استفاده کرد.

برگ های این گیاه از قدیم الایام به این خاصیت معروف بوده اند.

این ادویه می تواند به افزایش میل جنسی کمک کند و در بر طرف کردن زود انزالی مؤثر واقع شود.

  1. محافظت از بینایی

طبق نتایج یک پژوهش مصرف روزانه یک فنجان چای زعفران به کندی روند نابینایی کمک کند.

  1. مقابله با سرماخوردگی و بیماری های تنفسی

یکی از خواص چای زعفران کمک به پاکسازی ریه هاست.

هنگامی که سرما می خورید یا به بیماری های تنفسی مبتلا می شوید، ریه هایتان ملتهب می شوند. نوشیدن این چای به تخلیه خلط از ریه ها کمک کرده و باعث می شود زودتر بهبود پیدا کنید.

به همین ترتیب زعفران با کاهش التهاب و پاکسازی مجرای تنفسی به تسکین آسم نیز کمک می کند.

طرز تهیه چای زعفران:

چای زعفران اگر به صورت خالص تهیه شود، طعم نسبتاً تلخی دارد.

اگر نمی توانستید تلخی آن را تحمل کنید می توانید آن را با عسل یا کمی آبمیوه شیرین کنید.

طرز تهیه چای زعفران ساده:

مواد لازم:

  • آب یک پیمانه
  • زعفران چند شاخه
  • شیرین کننده دلخواه طبق ذائقه

طرز تهیه:

  1. کمی آب جوش در یک فنجان بریزید و چند شاخه زعفران به آن اضافه کنید.
  2. در فنجان را بپوشانید و بگذارید زعفران ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب جوش خیس بخورد و دم بکشد. در صورت تمایل چای را با شیرین کننده دلخواه شیرین کنید.

طرز تهیه چای زعفران با شیر:

مواد لازم:

  • شیر یک و نیم پیمانه
  • آب یک پیمانه
  • چای قرمز ۲ قاشق غذاخوری (در صورت تمایل)
  • زعفران ۱۵ تا ۲۵ شاخه (این میزان مصرف دارویی دارد)
  • هل ۳ عدد (در صورت تمایل)
  • عسل خام یا استویا ۲ قاشق چای خوری یا طبق ذائقه

طرز تهیه:

  1. هل و آب را در یک روغن دان کوچک بریزید و بگذارید جوش بیاید.
  2. بگذارید هل ۵ دقیقه آهسته غل بخورد.
  3. شعله را خاموش کنید و زعفران را اضافه کنید.
  4. بگذارید زعفران ۵ تا ۸ دقیقه بماند و خیس بخورد.
  5. باقی مواد را هم اضافه کنید. کمی هم بزنید تا شیر گرم شود اما نجوشد که خواص مغذی آن حفظ شود.
  6. چای را صاف کنید و در صورت تمایل باز هم شیرین کننده به آن اضافه کنید و سرو نمایید.

طرز تهیه چای زعفران سرد (آیسد تی) با هلو و ریحان:

مواد لازم:

  • چای قرمز کیسه ای ۴ عدد
  • هلوی زرد ۱ عدد اسلایس شده
  • ریحان تازه ۵ شاخه
  • زعفران یک نوک انگشت
  • وانیل ۲ قاشق چایخوری
  • آب یک لیموترش کوچک
  • عسل وحشی یا آگاوه ۴ قاشق غذاخوری یا بیشتر طبق ذائقه
  • آب جوش ۳ پیمانه
  • آب سرد ۶ تا ۸ پیمانه
  • یخ مکعبی
  • جوانه ریحان برای تزئین (اختیاری)

طرز تهیه:

  1. چای کیسه ای را در یک لیوان بزرگ بریزید و آب جوش را اضافه کنید.
  2. زعفران را اضافه کنید و بگذارید حداقل ۱۰ دقیقه خیس بخورد.
  3. بعد از ۱۰ دقیقه چای کیسه ای ها را خارج کنید اما حواستان باشد که بیشتر رشته های زعفران در لیوان بماند.
  4. عسل را اضافه کنید و هم بزنید تا حل شود.
  5. آب لیموترش را اضافه کنید.
  6. نصف هلوها و برگ ریحان ها را در یک پارچ بزرگ بریزید. کمی یخ اضافه کنید و چای آماده شده و وانیل را اضافه کنید. اکنون باز هم یخ و باقی هلوها و برگ ریحان ها را اضافه کنید. پارچ را با آب سرد و یخ پر کنید.
  7. چای سرد را با جوانه ریحان تزئین کرده و سرو کنید.

نکته: بهتر است این چای حدود یک ساعت در یخچال بماند تا طعم مواد با هم ترکیب شوند.

مضرات و اثرات جانبی چای زعفران:

  • زنان باردار و شیرده بهتر است در دوره بارداری و شیردهی از مصرف زعفران در مقادیر بالا و دارویی اجتناب کنند، زیرا اثرات آن هنوز بررسی نشده است.
  • در مواردی نادر مصرف زعفران باعث سرگیجه، حالت تهوع، خواب آلودگی، سردرد، اضطراب و تغییر اشتها می شود.
  • در برخی افراد ممکن است واکنش به زعفران شدیدتر بوده و باعث استفراغ، زرد شدن پوست و خون دماغ بشود.
  • افراد مبتلا به اختلال دوقطبی باید از مصرف زعفران اجتناب کنند زیرا باعث ایجاد وضعیت شیدایی می شود.
  • در صورت ابتلا به مشکلات قلبی، زعفران ممکن است تپش قلب را تغییر داده و باعث تشدید بعضی بیماری های قلبی بشود.
  • در افرادی که فشار خون پایین دارند زعفران باعث افت بیشتر فشار خون می شود پس این افراد باید از مصرف زعفران اجتناب کنند.
  • در صورتی که به زیتون حساسیت دارید ممکن است به زعفران نیز حساسیت نشان دهید.
  • مصرف مقادیر متوسط تا بالای زعفران سوخت و ساز بدن را بالا برده و باعث افزایش دمای بدن می شود. همچنین ممکن است باعث انقباض رحم شود.

منابع: healthline و healthbenefitstimes و eatbeautiful و ciaoflorentina

شما همچنین ممکن است مانند

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.