۱۵ خاصیت چای زنجبیل به همراه ۴ دستور تهیه دمنوش زنجبیلی!!!

مدت زمان مطالعهزنجبیل گیاهی است که از هزاران سال پیش به عنوان چاشنی غذا و در درمان بیماری های بسیاری به کار میرود.

خواستگاه زنجبیل قاره آسیا بوده و به لحاظ علمی در خانواده گیاهی زینگیبیراسه Zingibiraceae قرار می گیرد.

بخش مورد استفاده زنجیبل ریشه و ساقه آنست که به عنوان طعم دهنده غذاها و هم چنین یک داروی گیاهی باستانی کاربرد دارد.

نوشیدن چای زنجبیل میتواند در بسیاری از موارد از جمله مشکلات حرکتی و سرطان و.. اثرات مثبتی داشته باشد.

زنجبیل به اشکال زیر قابل مصرف است:

  • تازه و خام
  • خشک شده
  • پودر شده
  • روغنی
  • عصاره محلول

زنجبیل علاوه بر مصارف دارویی و غذایی در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی نیز کاربرد زیادی دارد.

عطر، طعم و اثرات دارویی زنجبیل به روغن های طبیعی موجود در آن مربوط می شود که مهم ترین آنها جینگرول gingerol نام دارد.

جینگرول اصلی ترین ماده فعال موجود در زنجبیل است که مسئول بسیاری از خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آنست.

خواص چای زنجبیل:

۱. مشکلات حرکتی

اگر در جابجایی وسایل از مشکل عدم انعطاف رنج می برید نوشیدن چای زنجبیل می تواند برایتان مفید باشد.

۲. رفع سرگیجه

۳. رفع حالت تهوع

استفاده از زنجبیل برای رفع دریازدگی تاریخچه ای طولانی دارد.

به همین ترتیب زنجبیل و چای زنجبیل در رفع حالت تهوع در موارد زیر کاربرد دارد:

  • حالت تهوع ناشی از بارداری
    در تحقیقی که بر روی ۱۲۷۸ زن باردار انجام گرفت مشخص شد که مصرف روزانه ۱ تا ۱.۵ گرم زنجبیل سبب تخفیف تهوع دوران بارداری میگردد.
  • تهوع ناشی از شیمی درمانی در بیماران سرطانی
  • تهوع پس از عمل جراحی

۴. کاهش دردهای عضلانی

در پژوهشی روی ورزشکاران، مصرف روزانه ۲ گرم زنجبیل به مدت ۱۱ روز دردها و گرفتگی های عضلانی ناشی از حرکات سنگین را کاهش داد.

لازم به ذکر است مصرف مرتب چای زنجبیل از بروز گرفتگی های عضلانی ناشی از حرکات ورزشی جلوگیری میکند اما مصرف آن پس از بروز این مشکل اثر فوری نداشته و به تدریج آن را تسکین میدهد.

۵. اثرات ضد التهاب

امروزه آرتروز مسئله ای مهم در میان جوامع می باشد.

این عارضه به طور کلی به التهاب و تحلیل مفاصل اطلاق میشود که با علائمی همچون سفتی و درد مفاصل همراه است.

در پژوهشی که ۲۴۷ نفر از مبتلایان به آرتروز مفاصل زانو مورد بررسی قرار گرفتند، افرادی که مرتبا زنجبیل مصرف کرده بودند درد کمتری داشته و داروهای مسکن کمتری مصرف کردند.

همچنین در تحقیق دیگری محرز شد که مصرف ترکیبی زنجبیل، دارچین و روغن کنجد میتواند سبب کاهش سفتی و درد مفاصل گردد.

۶. کاهش قندخون

در تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ بر روی ۴۱ نفر از مبتلایان به دیابت نوع ۲ انجام شد٬ مصرف روزانه ۲ گرم پودر زنجبیل سبب کاهش ۱۲ درصدی قند خون ناشتا شد.

همچنین مصرف روزانه ۲ گرم پودر زنجبیل در قالب چای زنجبیل سبب کاهش ۱۰ درصدی HbA1c (مهم ترین شاخص قند خون) میشود.

۷. کاهش ریسک حملات قلبی

مطالعات انجام شده حاکی از آنست که مصرف زنجبیل و چای زنجبیل میتواند به کاهش فاکتورهای حملات قلبی منجر شود که در ادامه به آنها اشاره می شود:

  • کاهش فشار خون
  • ممانعت از تشکیل لخته های خونی خطرناک
  • کاهش کلسترول
  • بهبود سیستم گردش خون
  • کاهش ۲۸ درصدی ApoB/ApoA (دو فاکتور مهم حملات قلبی)

۸. درمان سوء هاضمه مزمن

سوء هاضمه مزمن که اصطلاحا dyspepsia نامیده میشود از طریق ناراحتی و درد بخش فوقانی معده تشخیص داده می شود.

باور بر اینست که تخلیه به موقع معده به روده میتواند به رفع این مشکل کمک کند.

طبق تحقیقات انجام شده، زنجبیل میتواند تخلیه معده را به میزان ۳۰ درصد در افراد مبتلا به سوء هاضمه تسریع کند.

در تحقیق دیگری که بر روی ۲۴ فرد سالم انجام شد، هر کدام از افراد پیش از صرف غذا میزان ۱٫۲ گرم پودر زنجبیل مصرف نمودند، در نتیجه این فرایند سرعت تخلیه معده تا ۵۰ درصد افزایش یافت.

۹. تسکین دردهای دوره قاعدگی

دردهای دوره قاعدگی اصطلاحا دیسمنوره آ نامیده می شود. یکی از مصارف دیرینه دمنوش زنجبیل تسکین این ناراحتی هاست.

در یک پژوهش، ۱۵۰ زن در سه روز ابتدائی قاعدگی، روزانه یک گرم زنجبیل مصرف کردند و میزان تسکین درد توسط زنجبیل با مفنامیک اسید و ایبوپروفن قابل قیاس بود.

۱۰. کاهش سطح کلسترول

مطالعات بیانگر اثر کاهشی چای زنجبیل بر روی کلسترول بد LDL و چربی خون میباشد که یکی از راههای مقابله با بیماری های قلبی است.

۱۱. اثرات ضدسرطان

سرطان یکی از جدی ترین بیماریها در جوامع امروزی است که به رشد بی رویه سلولهای ناحیه خاصی از بدن اطلاق میشود.

اثر ضدسرطانی زنجبیل به ماده موثره جینگرول ربط داده میشود که به مقدار فراوانی در زنجبیل یافت میشود.

مطالعات انجام شده از اثر مثبت زنجبیل و چای زنجبیل در پیشگیری و بهبود سرطانهای زیر حکایت میکنند:

  • سرطان روده
  • سرطان سینه
  • سرطان پانکراس
  • سرطان تخمدان

۱۲. بهبود عملکرد مغزی و پیشگیری از آلزایمر

التهابات مغزی و پیری از جمله عواملی هستند که میتوانند سبب بروز بیماریهای مغزی مرتبط با پیری از جمله آلزایمر شوند.

مطالعاتی که در زمینه خواص دارویی زنجبیل انجام شده است اثرات مثبت زیر را آشکار کرده اند:

  • ضدالتهابات بافت مغزی
  • تسریع فرایند مغزی عکس العمل
  • تقویت حافظه
  • جلوگیری از کندی ناشی از افزایش سن
  • کاهش ریسک آلزایمر

۱۳. مقابله با عفونت ها

مقابله با عفونت نیز به ماده فعال gingerol نسبت داده میشود.

با تعدادی از عفونت های حساس به زنجبیل آشنا شویم:

  • مهارکننده رشد باکتریهای مضر ارگانهای داخلی
  • مقابله با باکتریهای مضر دهان و دندان
  • مهارکننده باکتریهای غیرمفید لثه مانند باکتری ژینژیوالیس و پریودونتیتس
  • مقابله با ویروس RSV که یکی از عوامل رایج عفونتهای تنفسی است.

۱۴. چای زنجبیل برای لاغری:

  • براساس یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۲ در دانشگاه کلمبیا، که بر روی ۱۰ نفر مبتلا به اضافه وزن انجام شد، مشخص شد در افرادی که چای زنجبیل گرم مینوشند حس سیری تقویت و حس گرسنگی کاهش می یابد، به همین ترتیب حس نیاز به غذا و مصرف خوراکی نیز کاهش خواهد یافت.
  • زنجبیل دارای ترکیبات gingerol و shagaol میباشد این دو ترکیب فعالیت های بیولوژیکی مختلفی را در بدن موجب می شوند که زمینه کاهش وزن را فراهم میکنند.
  •  زنجبیل دارای ترکیبات آنتی اکسیدان است که رادیکالهای آزاد را مهار کرده و از بروز التهاب و فشار اکسیداتیو ممانعت میکند. فشارهای اکسیداتیو یکی از دلایل ایجاد چاقی می باشند به این ترتیب یکی دیگر از عوامل اضافه وزن حذف میشود.
  • جینگرول موجود در چای زنجبیل، سبب تسریع فرایند هضم غذا شده و عبور سریع تر بقایای غذایی هضم شده از روده را موجب میشود.
  • قند خون بالا از دیگر عوامل بروز چاقی است، جینگرول با حفظ تعادل قند خون این عامل چاقی را هم از میان بر میدارد.

۱۵. کنترل استرس

نوشیدن چای زنجبیل ترشح هورمون کورتیزول را که با عنوان هورمون استرس شناخته میشود کنترل میکند.

چای زنجبیلی در بارداری

نوشیدن چای زنجبیلی در دوران بارداری تا زمانی که حد تعادل رعایت شود بلامانع است.

مصرف چای زنجبیلی در موارد زیر به زنان باردار توصیه می شود:

  1. حالت تهوع و استفراغ اول صبح که با عنوان بیماری سحرگاهی (morning sickness) شناخته میشود.
  2. گرفتگی های بطنی و شکمی در سه ماه ابتدایی دوران بارداری
  3. بروز مشکلات معده مرتبط با بارداری

مطالعات انجام شده مقدار استاندارد مصرف زنجبیل در دوره بارداری را روزانه ۱ گرم توصیه میکنند.

عوارض چای زنجبیلی در بارداری:

  1. نفخ
  2. سوزش معده
  3. آروغ

برخی منابع مصرف چای زنجبیلی را در ماه های منتهی به زایمان توصیه نمی کنند چرا که چای زنجبیلی احتمال خونریزی را افزایش میدهد.

زنان بارداری که سابقه مشکلات زیر را دارند بایستی از چای زنجبیلی پرهیز کنند:

  • خونریزی های واژینال
  • مشکلات انعقاد خون

عوارض جانبی چای زنجبیل:

نوشیدن چای زنجبیل میتواند عوارضی در پی داشته باشد اما توجه داشته باشید تا زمانیکه در نوشیدن این چای زیاده روی نکنید متوجه عوارض مذکور نخواهید شد.

  1. گاز و نفخ
  2. دل پیچه
  3. حالت تهوع
  4. مصرف بی رویه زنجبیل میتواند تولید صفرا را افزایش دهد و از این طریق برای کیسه صفرا مشکل آفرین باشد، به همین دلیل افرادی که از ناراحتی های کیسه صفرا رنج میبرند بایستی در مصرف چای زنجبیل احتیاط لازم را داشته باشند.
  5. در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون و یا بعد از عمل جراحی، پیش از مصرف زنجبیل با پزشک خود مشورت کنید چرا که زنجبیل با خاصیت رقیق کنندگی خون می تواند در فرایند انعقاد خون ایجاد اختلال کند.
  6. از آنجائیکه زنجبیل دارای خاصیت کاهندگی فشار خون میباشد در صورت مصرف داروهای فشارخون، پزشکتان را از تصمیم خود مطلع سازید.

طرز تهیه چای زنجبیل:

۱. چای زنجبیل و لیمو

خواص چای زنجبیل و لیمو:

  • تقویت سیستم ایمنی از طریق فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مقابله با عفونتهای باکتریایی و ویروسی
  • مفید برای سرفه و سرماخوردگی
  • تسهیل هضم مواد غذایی
  • کاهش اضطراب
  • منبع ویتامین ث و دیگر مواد مغذی

مواد لازم:

  • ۲ فنجان آب
  • یک قاشق غذاخوری زنجبیل رنده شده
  • ۲ قاشق غذاخوری آب لیموی تازه گرفته شده
  • ۲ تا ۴ قاشق چایخوری عسل

طرز تهیه:

  1. دو فنجان آب را بجوشانید.
  2. زنجبیل رنده شده را به آب جوش افزوده و دو دقیق بجوشانید.
  3. شعله را خاموش کرده و افشره لیمو را به چای اضافه کنید.
  4. چای را از صافی عبور داده و نوشیدنی گرم خود را میل نمایید.

۲. چای زنجبیل و دارچین:

مواد لازم:

  • ۲ عدد چوبه دارچین
  • پوست یک عدد لیمو
  • ریشه زنجبیل تازه به اندازه ۵ سانتی متر
  • ۱۶ فنجان آب
  • عسل

دستور تهیه:

  1. زنجبیل را پوست کنده و به قطعات درشت خرد کنید.
  2. چوبه های دارچین، پوست لیمو و قطعه های زنجبیل در یک ظرف بزرگ ریخته و آب را به آن بیفزایید.
  3. محتویات ظرف را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید. (میتوانید چای خود را بلافاصله پس از ۲۰ دقیقه جوشاندن میل کنید.)
  4. شعله را بسیار کم کرده و اجازه دهید به مدت دو ساعت به آرامی بجوشد.
  5. شعله را خاموش کرده، پس از افزودن عسل چای خود را نوش جان کنید.
  6. اگر قصد دارید چای خود را سرد بنوشید، چای را در یک پارچ ریخته و در یخچال بگذارید.

۳. چای زنجبیل و عسل:

مواد لازم:

  • زنجبیل تازه به اندازه ۲.۵ سانتیمتر
  • ۱ عدد پوست لیمو
  • ۶ فنجان آب
  • یک سوم فنجان عسل
  • ۱ عدد لیموی فشرده شده
  • ۴ عدد بابونه یا ۱ عدد چای کیسه ای بابونه

دستور تهیه:

  1. زنجبیل را پوست کنده و خرد کنید.
  2. زنجبیل، پوست لیمو، آب و عسل را در یک ظرف ریخته و بجوشانید.
  3. لیمو را در چای بفشارید.
  4. بابونه یا چای کیسه ای را به چای افزوده و منتظر بمانید تا دم بکشد.

۴. دمنوش زنجبیل با شیر:

مواد لازم:

  • یک عدد زنجبیل به اندازه ۲ سانتی متر
  • یک فنجان آب
  • ۲ فنجان شیر

طرز تهیه

  1. زنجبیل را پوست کنده و به چند قطعه تقسیم کنید.
  2. قطعات زنجبیل را در یک فنجان آب ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
  3. شعله را خاموش کرده و دو فنجان شیر بدان بیفزایید.
  4. شیر را به مدت ۵ دقیقه هم زده و سپس در صورت دلخواه کمی عسل اضافه کنید.
  5. دمنوش شما آماده است.

منابع healthline و sweetteaandthyme و ministryofcurry

شما همچنین ممکن است مانند

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.