چای وانیل یا دمنوش وانیل نوعی نوشیدنی گیاهی است که از لوبیای وانیل یا عصاره آن و چای سیاه، سفید یا سبز تهیه می شود.
بسته به اینکه از کدام طرز تهیه چای وانیل استفاده کنید، ممکن است میزان شیرینی آن تغییر کند. اما بهترین روش این است که این چای را با لوبیای وانیل تازه تهیه کنید.
چای وانیل را میتوان به صورت سرد یا گرم سرو کرد و یکی از نوشیدنی هایی است که در سراسر جهان، به ویژه به عنوان یک نوشیدنی ضداسترس مورد استفاده قرار می گیرد.
خواص چای وانیل:
چای وانیل از خواص زیادی برای سلامتی جسم و ذهن برخوردار است که اگر با آنها آشنا شوید حتماً این چای خوش عطر را در رژیم غذایی خود می گنجانید. در ادامه ۱۵ مورد از خواص چای وانیل را با شما در میان می گذاریم.
دارای خاصیت ضد پیری
آنتی اکسیدان های موجود در وانیل از آسیب های پوستی و رشد سرعت گرفته ی سلول ها جلوگیری می کنند.
نوشیدن دمنوش وانیل در کندسازی روند پیری تأثیر فراوانی دارد.
این آنتی اکسیدان ها می توانند ظهور علایم پیری مانند خطوط ریز، لکه های پیری و چروک ها را کند کنند.
وانیل می تواند الاستیسیته ی پوست را افزایش دهد و به همین دلیل در بسیاری از فراورده های آرایشی بهداشتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
پاکسازی و درخشان سازی پوست
وانیل حاوی مقادیر بالایی ویتامین های گروه ب است که برای داشتن پوست شفاف و سالم ضروری هستند.
این ویتامین ها شامل تیامین، نیاسین و ویتامین ب ۶ می شوند.
این ویتامین ها و خواص آنتی باکتریال چای وانیل به کاهش جای زخم ها و لک های تیره کمک می کنند و با بروز جوش و کورک مقابله کرده و پوست را پاکسازی و روشن می کنند.
دارای خواص ترمیم بخش و بهبود دهنده
همانطور که گفتیم چای وانیل سرشار از آنتی اکسیدان است و این آنتی اکسیدان ها دارای خواص ترمیم کننده و بهبودی بخشی هستند که به پیشگیری از تجزیه سلولی و همچنین ترمیم سلول ها کمک کرده و در رشد سلول های جدید و سالم تأثیر مثبتی دارد.
به همین دلیل این چای در درمان سوختگی، زخم و جراحات داخلی مؤثر است و به کاهش درد زخم های ساده، پیچ خوردگی ها و جراحات کمک می کند.
همچنین این چای سلول های تجزیه شده و یا پوستی را که دچار حمله شده تسکین می دهد. به همین دلیل مرهم مناسبی برای التهاب است.
بهبود سلامت دستگاه گوارش
نوشیدن دمنوش وانیل بعد از صرف غذا به تسکین اختلالات گوارشی مانند نفخ، معده درد و دردهای شکمی کمک می کند.
همچنین این چای با مشکلاتی مانند اسهال و زخم معده نیز مقابله می کند.
کمک به کاهش وزن
نوشیدن یک فنجان چای وانیل قبل از غذا به کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری کمک می کند و باعث می شود غذای کمتری مصرف کنید.
مصرف این چای هنگام صبح باعث می شود در طول روز غذای کمتری میل کنید و همین ویژگی به کاهش وزن کمک می کند.
البته برای نتیجه بهتر، توصیه می شود مصرف این چای را با سایر روش های کاهش وزن، مانند نوشیدن آب، ورزش و محدود کردن کالری مصرفی ترکیب کنید.
کمک به حفظ سلامت قلب
مصرف چای وانیل به افراد مبتلا به بیماری ها و اختلالات قلبی توصیه می شود.
این چای سطح کلسترول را کاهش می دهد و به حفظ سلامت قلب کمک می کند.
مصرف مرتب این چای ریسک حملات قلبی و سکته را کاهش می دهد و از آنجایی که کالری کمی دارد افراد مسن نیز می توانند آن را در رژیم غذایی خود بگنجانند.
کمک به بهبود سلامت رگ ها و سرخرگ ها
یکی دیگر از خواص چای وانیل حفظ سلامت رگ ها و سرخرگ هاست.
این چای به دفع چربی رگ های خونی، جلوگیری از لخته شدن خون، آسیب یا التهاب رگ ها و کمک به رشد رگ ها و سرخرگ های جدید کمک می کند.
همین موضوع باعث می شود جریان خون در سراسر بدن به خوبی انجام گیرد و به این ترتیب این چای ریسک فشار خون بالا، حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد.
کمک به داشتن موهایی سالم، براق و ابریشمی
دمنوش وانیل با افزایش جریان خون در پوست سر به رشد مو کمک می کند.
به این ترتیب سلامت پوست سر حفظ می شود و موها بلند، سالم و براق می شوند.
علاوه براین دمنوش وانیل در مهار شوره و خارش پوست سر نیز موثر است.
تقویت سیستم ایمنی
این چای دارای خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی قدرتمندی است و به همین دلیل به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
همچنین می تواند با بسیاری از بیماری های پوستی و باکتریایی مقابله کند و به حفظ سلامت قلب کمک کند.
کاهش استرس
نوشیدن چای وانیل به تسکین اضطراب، استرس و افسردگی کمک می کند.
رایحه شیرین این چای تأثیر مستقیمی روی مواد شیمیایی استرس زا دارد. این چای اعصاب را آرام کرده، به ذهن آرامش می دهد و روحیه را بالا می برد.
تسکین حالت تهوع
دلیل حالت تهوع هرچیزی که باشد، چای وانیل به تسکین آن کمک می کند.
این چای به ویژه در تسکین حالت تهوع صبحگاهی مادران باردار و حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی مؤثر است.
درمان مشکلات قاعدگی
یکی از خواص چای وانیل تسکین دردهای شکمی دوران قاعدگی است.
علاوه براین یکی از ترکیبات فعال موجود در وانیل به نام وانیلین، در منظم ساختن قاعدگی های نامنظم تأثیر مثبت دارد.
زنانی که در سن یائسگی قرار دارند می توانند با نوشیدن این چای علایم این دوره را کاهش دهند.
بهبود عملکرد جنسی مردان
چای وانیل باعث افزایش ترشح تستسترون در مردان می شود.
تستسترون هورمونی است که باعث ایجاد میل جنسی می شود. بنابراین این چای می تواند به مردانی که میل جنسی کمی دارند کمک کند.
این چای همچنین با بهبود جریان خون و رساندن خون به اندام های جنسی به ایجاد نعوظ کمک می کند.
تسکین دندان درد
وانیلینِ موجود در وانیل خاصیت ضد درد دارد و نوشیدن چای وانیل هنگام دندان درد به تسکین آن کمک می کند.
به گفته بعضی منابع، وانیل سلامت دهان و دندان را بهبود می بخشد و با عفونت دندان مقابله می کند.
درمان سرفه
در بسیاری از شربت های ضد سرفه از وانیل به عنوان طعم دهنده استفاده می شود.
وانیل با خاصیت ضد درد خود به تسکین گلودرد که در نتیجه سرفه ایجاد می شود هم کمک می کند.
طرز تهیه چای وانیل با عصاره وانیل:
این دمنوش که از چای سیاه و وانیل تهیه می شود، ترکیب خوش عطر و طعمی است که نوشیدن آن در هر موقع از شبانه روز خوشایند است.
مواد لازم:
آب جوش ۱ لیوان
چای سیاه کیسه ای ۱ عدد
شیر ۲ قاشق غذاخوری
شکر سفید ۱ قاشق چایخوری
عصاره وانیل نصف قاشق چایخوری
دارچین نصف قاشق چایخوری آسیاب شده
طرز تهیه:
آب جوش را در لیوان بریزید. چای کیسه ای را اضافه کنید و بگذارید ۳ دقیقه بماند و دم بکشد.
سپس آن را خارج کنید.
شیر، شکر، وانیل و دارچین را به چای اضافه کنید و هم بزنید.
چای را نوش جان کنید.
طرز تهیه دمنوش وانیل با لوبیای وانیل
در تهیه این چای وانیل از لوبیای وانیل استفاده می شود اما شما می توانید کمی عصاره وانیل را نیز جایگزین آن کنید.
مواد لازم:
لوبیای وانیل ۱ عدد
آب ۴ و یک چهارم پیمانه
چای کیسه ای ۳ تا ۴ عدد (سیاه، سبز سفید یا نوع دلخواه)
شکر ۴ قاشق چایخوری
طرز تهیه:
یک چهارم پیمانه آب و شکر را در یک روغن دان بریزید و روی شعله قرار دهید تا گرم شود.
لوبیای وانیل را نصف کنید و تخم های آن را خارج کنید و به آب و شکر اضافه کنید.
پوسته لوبیای وانیل را هم اضافه کنید و بگذارید مخلوط ۵ تا ۱۰ دقیقه حرارت ببینید تا شکر حل شود.
در یک روغن دیگر، ۴ پیمانه آب را جوش بیاورید.
چای کیسه ای دلخواه را به آب اضافه کنید و بگذارید ۳ تا ۴ دقیقه بماند و دم بکشد.
لوبیای وانیل را از مخلوط شکر خارج کنید و مخلوط را به چای اضافه کنید.
چای کیسه ای ها را خارج کنید و دمنوش را خوب هم بزنید و بعد سرو کنید.
منابع allrecipes و organicfacts و knitspice