زمان مطالعه: ۳ دقیقه

غذای اصلاح ژنتیکی (GMO) چیست؟

Non-GMOچیست؟

تراریخته چیست؟

Non-GMO به معنای ” غذاهای اصلاح نشده ژنتیکی” است.

GMO (غذاهای اصلاح شده ژنتیکی) ، موجودات جدیدی هستند که با تکنیک های مهندسیِ اصلاح ژنتیکی در آزمایشگاه ساخته می شوند به آنها تراریخته هم می گویند.

دانشمندان و گروه های محافظت از محیط زیست و مصرف کننده گان، بسیاری از خطرات بهداشتی و زیست محیطیِ غذاهای حاوی اصلاح ژنتیکی را اعلام کرده اند.

در نتیجه ی وجود این خطرات، تعداد بسیار زیادی از مردمِ ایالات متحده ی آمریکا و دیگر نقاط جهان، خواستار غذاهای اصلاح نشده ژنتیکی شده اند.

غذاهای اصلاح شده ی ژنتیکی (GMO)

در مهندسی ژنتیکی غذاهای گیاهی، دانشمندان یک یا تعدادی ژن را از DNA موجودی دیگر مانند باکتری، ویروس، حیوان یا گیاه دیگر گرفته و آن را با DNA گیاه مورد نظر ترکیب می کنند.

مهندسان ژنتیک با افزودن این ژن های جدید ، انتظار دارند که آن گیاه خصوصیات ژن تزریق شده را از خود نشان دهد.برای مثال: مهندسان ژنتیک، ژن های یک  باکتری به نام باسیلوس تورینگننسیس (Bacillus thuringiensis) یا به اختصار بی تی (Bt) را به DNA ذرت منتقل کردند. ژن های بی تی، پروتئینی برای کُشت حشرات از خود بروز می دهد و انتقال این ژن به ذرت، امکان ساخت آفت کش مخصوص خودش را می دهد.

اصلاح/مهندسی ژنتیک یک فناوری بسیار خطرناک است.

یکی از مشکلات اصلی مهندسی ژنتیک، آن است که نتیجه تزریق ژن به داخل DNA یک گیاه غذایی کاملا تصادفی است؛ دانشمندان اصلا نمی دانند که این ژنها کجا می روند. این مشکل می تواند عملکرد ژن های دیگر را مختل کرده و پروتئین های جدیدی بسازد که هیچوقت در مواد غذایی وجود نداشته و باعث ساخت سم و آلرژن در غذا شود.

اصلاح ژنتیکی یک فناوری بنیادی است.

طرفداران اصلاح ژنتیکی، این فناوری را فقط یک گسترش سنتی دامپروری گیاهان می دانند. اما حقیقت آن است که مهندسی ژنتیک اساسا متفاوت است. پرورش دهندگان گیاهان سنتی با همان نوع گیاه یا گونه های مرتبط برای ساخت نوع جدیدی از گیاهان کار می کنند. مهندسی ژنتیک، قوانین ژنتیکی طبیعت را با انتقال ژن از باکتریها، ویروس ها و حتی حیوانات همراه با عواقب پیش بینی نشده، زیر پا می گذارد.

اصلاح ژنتیکی بر پایه ی یک نظریه ی علمی منسوخ بنا شده است.

اصلاح ژنتیکی بر اساس یک تئوری علمی به نام عقیده مرکزی پایه گذاری شده است که طبق آن، یک ژن باعث بروز یک پروتئین می شود.

با این حال، دانشمندانی که با بنیاد پژوهشگاه ژنوم انسانی ایالات متحده آمریکا کار می کنند، کشف کردند که این عقیده درست نبوده و ژن ها در یک شبکه ی پیچیده و غیر قابل درک کار می کنند.

در حال حاضر کدامین محصولات اصلاح شده ی ژنتیکی برای پرورش در آمریکا مورد تایید واقع شده اند؟

  • ذرت
  • سویا
  • پنبه
  • کانولا
  • چغندر قند
  • یونجه
  • عنبه هندی
  • کدوی زرد
  • کدو سبز
  • سیب
  • سیب زمینی

هورمون rBGH (هورمون رشد نوترکیب گاو)

بین ۱۰-۱۵ درصد گاو های آمریکا، یک هورمون رشد نوترکیب اصلاح شده ی ژنتیکی به نام rBGH تزریق می شود که به دلیل تاثیرات منفی بر سلامت گاوها، این هورمون در بسیاری از کشور ها منع شده است.

در آمریکا، عمده فروشان مواد غذایی و رستوران هایی مانند: والمارت (WalMart)، سیف وی (Safeway)، استارباکس(Starbucks)، مک دونالد (McDonald) فقط شیرهای عاری از این هورمون می فروشند و یا در خدمت مشتریان قرار میدهند.

چگونه میتوان از غذاهای اصلاح شده ژنتیکی اجتناب کرد؟

  1. از غذاهای فراوری شده با مواد تشکیل دهنده ی ذرت، سویا، کانولا، چغندرقند و پنبه دوری کنید.

بیشتر از  ۷۰درصد غذاهای فراوری شده در فروشگاه های عمده فروشی و رستوران ها، از ذرت، سویا، کانولا و پنبه ساخته می شوند.

علاوه بر آن نیمی از شکر مصرفی در محصولات غذایی از چغندر قند نشات میگیرد.

  1. دنبال محصولات تایید شده Non-GMO بگردید.

این محصولات غذایی، تحت نظر برنامه ی تاییدیه بسیار سختگیرانه قرار گرفته تا احتمال آلودگی به GMO به حداقل ممکن برسد و به شما اطمینان دهد که این مواد اصلاح نشده ژنتیکی(Non-GMO)هستند.

  1. غذای ارگانیک میل کنید.

خرید مواد غذای ارگانیک احتمال عدم وجود مهندسی ژنتیک را تضمین می کند زیرا استفاده از مواد GMO در تولید مواد غذایی ارگانیک ممنوع است.

  1. مواد غذایی محلی خریداری کنید.

هیچ ماده ی غذایی بهتر از میوه جات و سبزیجات تازه ی محلی نیست. با خرید مواد غذایی محلی از کشاورزان، می توان آنها را حمایت کرد و پول غذاها را در جامعه نگه داشت.

بر گرفته از سایت non-gmoreport